با توجه به اینکه ما در کشوری زندگی میکنیم که از نظر منابع انرژی بسیار غنی است، ولی باید در حفظ این منابع بکوشیم. در صورتیکه هر کدام از ما در نگهداری از این منابع بتوانیم راهکارهایی مفید ارائه دهیم، به آینده خدمتی بزرگ خواهیم کرد.
برای حفظ انرژی تدابیری اندیشیده شده که با توجه به آنها میتوانید علاوه بر کاهش هزینهها، برای آیندهگان منابع انرژی ذخیره کنید.
Energy Star
Energy Star استانداردی بینالمللی برای سنجیدن نحوهی مصرف انرژی توسط دستگاههای الکترونیکی و دیگر محصولات است.
این استاندارد اولین بار توسط دولت آمریکا ایجاد شد و پس از آن در سایر کشورها نیز مورد استفاده قرار گرفت. لوازمی مانند کامپیوتر، تجهیزات شبکه، لوازم برقی منزل، وسایل آشپزخانه، وسایل ساختمان سازی و محصولاتی مشابه اینها دارای استاندارد Energy Star هستند. بسیاری از شرکتهایی که محصولات هدفمند در اروپا تولید میکنند از استانداردهای متفاوتی استفاده میکنند که از مهمترین آنها میتوان به نشان استاندارد TCO که توسط موسسهای در سوئیس ارائه میشود به جای ستاره انرژی نام برد.
Energy Star برای هر کدام از محصولات کاملا جداگانه طراحی شده است که تمام این معیارها با استانداردهای خاصی ارزیابی و اعمال شدهاند.
برای مثال وسایل گرمایشی و لوازم برقی و یا لوازم صنعتی، هر کدام دارای استانداردهای خاصی هستند و Energy Star آنها متفاوت است.
برچسب انرژی روی تمامی وسایل برقی که مصرف انرژی بالایی دارند نصب شده است. با دیدن این برچسب متوجه خواهید شد که دستگاه شما باید مصرف انرژی کمتر و بازده بیشتری داشته باشد. این برچسب انرژی، دارای بخشهای متفاوتی است که باید تمام آنها را به خوبی بشناسید. در قسمت میانی برچسب انرژی ۷ حرف لاتین را مشاهده میکنید که از A تا G در طیف رنگهای متفاوتی درجهبندی شدهاند. هر کدام از این رنگها نشاندهندهی میزان مصرف انرژی و کارایی دستگاه است.
در بالاترین ردیف حرف A را میبینید و در ردیف آخر هم حرف G. حرف A نشانگر کمترین مصرف انرژی و بیشترین بازدهی دستگاه و حرف G نشانگر بیشترین مصرف انرژی و کمترین بازدهی دستگاه است. پس در حین خرید باید دستگاهی را انتخاب کنیم که میزان مصرف انرژی کمتر و بازده بیشتری داشته باشد.
قسمت بعدی مربوط به مصرف انرژی دستگاه براساس استاندارد ملی تعیین شده در بخش استاندارد است. برای مثال، این قسمت در ماشین ظرفشویی نشاندهنده میزان تمیزکنندگی ظروف، ظرفیت و میزان مصرف آب و در یخچال هم نشاندهندهی حجم فریزر و یخچال است.
قسمت بعدی نشاندهندهی اطلاعات تخصصی دستگاه است. و قسمت آخر هم نشاندهندهی نام کارخانه، مدل و علامت تجاری دستگاه است.
چرا دستگاه باید دارای برچسب انرژی باشد؟
وجود برچسب انرژی روی دستگاه کمک میکند تا در هنگام خرید، آگاهانه و درست عمل کنید و با میزان کارایی، بازده و میزان مصرف انرژی دستگاه آشنا شوید. همچنین وجود برچسب انرژی روی دستگاه کمک میکند تا اطلاعات تخصصی آن را بدون نیاز به دفترچه و برچسب اطلاعاتی که پشت آن قرار دارد ببینید.

زمان اوج مصرف:
برخی از ساعات در شبانهروز از پیک مصرف خارج است که ساعتهای کمباری نامیده میشوند. در این ساعات لوازم برقی پرمصرف مانند تلویزیون، ماشین و برخی وسایل دیگر خاموش هستند. نیمه شب تا صبح شامل این زمان میشود و میتوانید فعالیت ماشین لباسشویی و ظرفشویی را برای این زمان برنامهریزی کنید.
ساعت اوج بار در فصول مختلف متفاوت است که این مدت زمان با توجه به ساعت رسمی کشور در ۶ ماهه اول سال حدود ساعت ۱۹ تا ۲۳ و در ۶ ماهه دوم سال از ۱۸ تا ۲۲ یعنی حدود ۴ ساعت بعد از غروب آفتاب است.
نکاتی برای کاهش مصرف برق:
با صرفهجویی در مصرف برق، به طور قطع هزینهها هم تا حد زیادی کاهش مییابد و این خود میتواند برای اقتصاد خانواده کمک بزرگی باشد. پس در حین خریدن لوازم منزل باید به برچسب انرژی توجه کنید.
در طول روز فقط کافی است کمی صبور باشید تا بتوانید هزینهها را مدیریت کنید. برای مثال هر زمانی که تصور کردید نیاز به شستن لباس دارید، نباید اقدام به این کار کنید. شستن لباسها باید در زمان مناسب انجام شود، ساعات اوج مصرف برق بدترین زمان برای شستن لباس است. در رابطه با ماشین ظرفشویی و جاروبرقی هم این امر صدق میکند.