
امروزه تمامی منازل مجهز به سیستمهای گرمایش آب و محیط داخلی ساختمان هستند، چرا که وجود آب گرم و گرم شدن فضای منزل، یکی از مهمترین نیازهای افراد محسوب میشود. این سیستم در برخی منازل به صورت سیستم گرمایش مرکزی با موتورخانه و یا پکیج و شوفاژ دیواری بوده و در برخی دیگر نیز با بخاری و آبگرمکن. در واقع سیستم پکیج را میتوان به عنوان رقیب اصلی برای انواع آبگرمکنها دانست. با این حال، بسیاری از مردم در هنگام خرید وسایل گرمایشی، با این سوال مواجه میشوند که پکیج بهتر است یا آبگرمکن؟ کدام یک از این گزینهها برای ساختمان آنها مناسبتر است و کدام یک را باید خریداری کنند؟ به دلیل اهمیت این موضوع، ما نیز در ادامه این مطلب به معرفی این دو میپردازیم تا ببینیم فرق آبگرمکن دیواری با پکیج در چیست و مزایا و معایب هر یک از آنها کدام است.
پکیج بهتر است یا آبگرمکن
پیش از آنکه به بررسی تفاوتهای آبگرمکن دیواری با پکیج و نقاط ضعف و قوت هر یک بپردازیم، بهتر است کمی بیشتر با ماهیت این دو سیستم گرمایشی آشنا شویم.

پکیج چیست و چگونه کار میکند؟
پکیج را میتوان یک موتورخانه کوچک با راندمان بالا دانست که کمترین مصرف انرژی را دارد و فضای بسیار کمی را در خانه اشغال میکند. انواع پکیج از نظر نصب به دو دسته دیواری و زمینی تقسیم میشود و قادر است بهصورت همزمان هم آب گرم مصرفی و هم آب گرم شوفاژ را برای هر یک از واحدهای مسکونی بهشکلی جداگانه تامین کند. پکیجها به دلیل پیروی از استانداردهای اروپایی و تامین گرمایش با آب و رادیاتور نسبت به دیگر سیستمهای گرمایشی ریسک پذیری کمتری دارند. پکیج به دلیل مزایا و خصوصیاتی که دارد، به یکی از رایجترین وسایل گرمایشی در دنیا تبدیل شده است.

سیستم پکیج دو مدار برای عبور آب دارد:
- از یکی از این مدارها آب سرد وارد میشود، دمای آن بالا میرود و به سمت رادیاتورها هدایت میشود. این آب گرم داخل رادیاتورها گردش میکند و از طریق گرم کردن رادیاتورها، باعث گرم شدن خانه میشود. با گرم کردن رادیاتورها، آب مدار کم کم گرمای خود رو از دست داده و سرد میشود و سپس دوباره برای گرم شدن وارد پکیج میشود. این پروسه مداوم ادامه دارد و باعث گرم شدن خانه میشود.
- از مدار دیگر، آب گرم خارج میشود و از آن برای استحمام، شستشو و غیره استفاده میشود.
از نظر عملکرد، پکیج را میتوان در دو حالت زمستان و تابستان تنظیم کرد. در تابستان نیازی به استفاده از وسایل گرمایشی برای تامین گرمای خانه نیست، پس از پکیج تنها برای تامین آب گرم مصرفی استفاده میشود. در زمستان پکیج به صورت دائم هوای گرم و آب داغ مورد نیاز برای اعضای خانواده را تامین میکند.
آبگرمکن چیست و چگونه کار میکند؟
وظیفه آبگرمکن این است که آب گرم مصرفی منزل را تامین کند. آبگرمکن آب سرد را از کویلها و یا لولههای مسی عبور میدهد و مشعلی که در زیر لولهها قرار دارد آن لولهها را گرم کرده و در نتیجه دمای آب درون کویلها نیز بالا میرود. آبگرمکنها دارای رده مصرفی، قدرت حرارتی، فشار ورودی و نوع گاز مصرفی متفاوت هستند و باید در هنگام خرید به این فاکتورها توجه کرد.

آبگرمکن ها به دو دسته اصلی تقسیم میشوند:
- آبگرمکن مخزن دار که بسیار جاگیر بوده، مصرف انرژی بالایی دارند و بیشتر در گذشته از آنها استفاده میشد.
- آبگرمکن دیواری بدون مخزن که بسیار کم جا و دارای ابعاد مناسب است و میتوان آن را در کابینت آشپزخانه و بر روی هر نوع دیواری نصب کرد. این نوع آبگرمکنها نسبت به انواع مخزن دار، با سرعت بیشتری آب را گرم میکنند علاوه بر مصرف انرژی کمتر (زیرا هنگامی که به آب گرم احتیاج داریم، آن را گرم میکنند) کارایی بالاتری دارند.
توجه کنید که آبگرمکنها و پکیجها نیز مانند هر دستگاه دیگری، احتیاج به رسیدگی و سرویس مداوم دارند. چرا که با گذشت زمان، در مجاری و لولههای آنها رسوب ایجاد میشود و در صورت عدم سرویس و رسیدگی مداوم، عملکرد آنها دچار اختلال شده و شما مجبور به تعمیر آبگرمکن و پکیج خواید بود.
پکیج یا آبگرمکن دیواری؟
تا اینجا به معرفی این دو سیستم و نحوه عملکرد آنها پرداختیم. به احتمال زیاد شما تا به اینجا فرق آبگرمکن دیواری با پکیج را درک کردهاید. حال به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت که استفاده از پکیج بهتر است یا آبگرمکن دیواری؟ این روزها کمتر خانهای پیدا میشود (به خصوص خانههای تازه ساخت و یا نوسازی شده) که در آن از سیستم پکیج استفاده نشود و این موضوع نیز از مزایای استفاده از پکیج نشأت میگیرد. استفاده از سیستمهای پکیج برای گرمایش فضای مورد نظر شما مزایای زیر را به دنبال دارد:
- ترکیب آبگرمکن و بخاری در پکیج موجب شده تا دیگر نیازی به استفاده از دو وسیله بهصورت جداگانه برای شما وجود نداشته باشد.
- سیستم پکیج در هنگام کار کردن صدای کمی دارد و موجب ناراحتی افراد نمیشود.
- کارایی و امنیت بالاتر
- ابعاد و سایز مناسب
- نگهداری سادهتر و امکان کنترل سیستم از داخل واحد
- سادهتر بودن سرویس و تعمیر پکیج نسبت به آبگرمکن
- عدم سرد شدن ناگهانی آب به خصوص در فصل زمستان

نصب پکیج راحتتر است یا آبگرمکن
آبگرمکن دیواری و پکیج هر دو فضای کمی را اشغال میکنند و روند نصب آنها نیز بسیار شبیه به یکدیگر است. در این میان باید توجه کنید که اگر فضای ساختمان شما کمتر از ۶۰ متر مربع باشد یا مرتب مشکل قطعی برق در ساختمان را دارید، نباید از سیستمهای پکیج استفاده کنید و نصب آبگرمکن دیواری برای این فضاها مناسبتر است.
تفاوت لوله کشی آب در پکیج و آبگرمکن
پیشتر به تفاوت عملکرد پکیج و آبگرمکن دیواری اشاره کردیم و دیدیم که برای استفاده از آبگرمکن، باید از نصب آبگرمکن تا تمامی شیرآلات آب گرم مصرفی، لوله کشی کامل انجام شود. اما با استفاده از پکیج، نیاز به لوله کشی گسترده در ساختمان از بین میرود و با این کار از اتلاف انرژی نیز جلوگیری میشود.
چگونه آبگرمکن را به پکیج تبدیل کنیم؟
اگر شما نیز در صدد تغییر آبگرمکن دیواری به سیستم پکیج برای ساختمان خود هستید، باید علاوه بر فرق آبگرمکن دیواری با پکیج به برخی ملزومات و ضوابط نیز توجه داشته باشید. این ملزومات عبارتند از:
تبدیل لوله کشی آبگرمکن به پکیج
آبگرمکن دستگاهی است که به تهیه آب گرم مصرفی میپردازد و اگر لوله کشی آب سرد و گرم آن مشکلی نداشته باشد، میتوانید به سادگی تبدیل را انجام دهید.
سایز لوله گاز
سایز لوله گاز برای پکیج نباید از ۳.۴ اینچ کمتر باشد تا در زمستان و در صورت افت فشار گاز، پکیج از کار بیفتد.
محل نصب مناسب
محلی که برای نصب پکیج در نظر گرفته میشود باید دارای دودکش باشد. همچنین متراژ این محل باید با ظرفیت پکیج متناسب باشد.
نصب آبگرمکن بجای پکیج
اگر به دلایل مختلفی همچون کوچک بودن فضا یا هر دلیل دیگری، تصمیم به نصب آبگرمکن به جای پکیج دارید، باید بدانید که نصب آبگرمکن به تنهایی، قادر خواهد بود تا آب گرم مصرفی در فضای شما را تامین کند، اما برای گرمایش محیط باید به سراغ استفاده از بخاری و یا موتورخانه بروید.
برای نصب آبگرمکن وجود شرایط زیر لازم است:
- در محل نصب دستگاه، انشعابات لوله آب سرد و گرم و همچنین لوله گاز موجود باشد.
- محل نصب نباید در داخل حمام، سرویس بهداشتی، رختکن و زیرزمین باشد. اگر محل مناسبی برای نصب در نظر نگیرید، در آینده برای تعمیرات احتمالی و سرویس آبگرمکن نیز دچار مشکل خواهید شد.
- مجرای مناسبی برای خروج دود دودکش در نظر گرفته شود و نصب دودکش نیز در محلی صورت گیرد که در آنجا رفت و آمد هوا به راحتی قابل انجام باشد.

آبگرمکن دیواری یا پکیج؟
در این مطلب دیدیم که معایب پکیج در مقایسه با مزایا و کارایی آن قابل چشم پوشی است. از این رو میتوان گفت که استفاده از پکیج به مراتب بهتر و مناسبتر از آبگرمکن بوده و به خوبی پاسخگوی نیاز اعضای خانواده است. اما اگر بودجه شما برای خرید و نصب پکیج کافی نیست، در این صورت بهتر است از آبگرمکن استفاده کنید و آب گرم مصرفی خود را از طریق آبگرمکن تامین کنید. در غیر اینصورت با تحقیق و بررسی درباره انواع پکیج و خدمات تاسیسات ساختمان، پکیجی با کیفیت را انتخاب کرده و نصب کنید. اگر چه پکیجها از استاندارد بالایی برخوردارند، اما بین آنها نیز تفاوتهایی وجود دارد، که سبب برتری یکی بر دیگری میشود.
جایی خوندم که برای ویلا پکیج مناسب نیست, با این حساب وسیله گرمایشی مناسب ویلا چیه؟ ویلای منطقه کوهستانی
با سلام
شما میتوانید از پکیج های با ظرفیت بالا استفاده کنید. سیستم گرمایش از کف هم گزینه خوبی برای ویلای کوهستانی است.
همچنین میتوانید از فن کویل و مینی چیلر هم استفاده کنید.