اسلات چیست؟ با انواع اسلات مادربورد بیشتر آشنا شوید
یادداشت ویراستار: اصل این مطلب در مهر 1396 نوشته شده بود و در خرداد 1400 دوباره بررسی و بروز شده است.
همانطور که می دانید مادر برد یکی از سخت افزارهای کلیدی کامپیوتر است که قطعات مهمی مثل رم، گرافیک، هارد، سی پی یو و … روی آن سوار شده اند. این قطعات از طریق اسلاتهای مخصوص خود به مادربرد متصل میشوند. چنانچه به درستی روی اسلات ها قرار داده نشوند کارایی خود را از دست میدهند.
اسلات چیست ؛ اسلات در کامپیوتر چیست؟
اگر شما هم از افرادی هستید که تابحال به مادربرد کامپیوتر یا لپ تاپ خود نگاهی انداختهاید، متوجه شیارهایی روی مادربورد شدهاید. احتمالا بعد از دیدن این شکافها از خود پرسیدهاید که کار این قطعات چیست و چه تاثیری در کار کامپیوتر دارند. این شیارها که به نام اسلات (Slot) شناخته میشوند، جایگاه نصب قطعات جانبی مثل رم، کارت گرافیک و… روی مین برد هستند.
در ادامه با انواع اسلاتها آشنا میشوید:
اسلات CPU
سی پی یو یکی از مهمترین قطعات کامپیوتر است که وظیفه پردازش اطلاعات را به عهده دارد. CPU از طریق اسلات (سوکت) به مین برد وصل میشود. چنانچه سی پی یو با مشکلی مواجه شود دستگاه از کار میافتد پس باید در اسرع وقت نسبت به تعمیر یا تعویض آن اقدام کنید. برای آشنایی بیشتر با سی پی یو میتوانید مقاله (بررسی و رفع مشکلات سی پی یو (CPU) لپ تاپ و کامپیوتر) را مطالعه کنید.
در صورتیکه قصد تعویض یا خارج کردن سی پی یو از Slot را دارید، میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
- اهرمهای کنار سوکت را به آرامی بالا ببرید.
- پس از آزاد شدن اهرم، CPU را با قطعه جدید جایگزین کنید.
- بعد از نصب قطعه جدید، اهرم را به آرامی ببندید.
اسلات RAM
یکی از سخت افزارهایی که وظیفه ذخیره اطلاعات را دارد، RAM کامپیوتر است. حافظه رم در واقع قطعه ذخیره اطلاعات روی مادربرد است. اطلاعات موجود در این حافظه بعد از خاموش شدن دستگاه از بین میرود. در نتیجه برای نگهداری دیتاها باید از هارد درایوها یا حافظههای جانبی استفاده کنید.
جالب است بدانید روی مین برد همه کامپیوترها وجود حداقل یک RAM ضروری است. زیرا کامپیوترها بدون رم نمیتوانند کار کنند. هر چقدر رم سیستم ارتقا پیدا کند سیستم عملکرد بهتری را از خود نشان میدهد.
انواع اسلات کارت گرافیک
یکی از اسلاتهایی که برای ارتقای سخت افزار کامپیوتر بسیار اهمیت دارد، اسلات کارت گرافیک است. گاهی روی کارت گرافیک عددی نوشته میشود که نشان دهنده اسلات اشغالی توسط آن کارت است. به طور مثال اگر روی کارت گرافیک عدد دو نوشته شده باشد یعنی آن کارت گرافیک فضای دو اسلات را به تنهایی اشغالی میکند نه اینکه آن کارت گرافیک روی دو اسلات سوار میشود.
با گذر زمان Slotهای کارت گرافیک توسعه پیدا کردند. انواع اسلاتهای کارت گرافیک عبارتند از:
- اسلات PCI
- اسلات PCI Express
- اسلات AGP
- اسلات ISA
اسلات PCI چیست؟
اولین نسل اسلاتهای کارت گرافیک PCI یا Peripheral Component Interconnect بودند. این اسلاتها از رایجترین اسلاتها در کامپیوتر هستند. علاوه بر کارت گرافیک از اسلات PCI برای اتصال کارت صدا، کارت شبکه و … استفاده میشود.
آشنایی با اسلات PCI Express
اسلاتPCI Express یا PCI e در حال حاضر بیشترین کاربرد در کامپیوتر را دارد. از این اسلات علاوه بر کارت گرافیک میتوان در اتصال تجهیزاتی مانند کارت صدا، کارت شبکه، حافظهها و … استفاده کرد. سرعت انتقال دادهها در این اسلاتها به دلیل پهنای باند بالا بیشتر از اسلاتهای دیگر است.
اسلات های PCI و PCI Express چه تفاوتی دارند؟
تا اینجا با ویژگیهای دو اسلات پی سی آی و پی سی آر اکسپرس پرداختیم. در این قسمت با مهمترین تفاوت PCI و PCI Express را بیان میکنیم:
- نوع رابط PCIها موازی و رابط PCI Express سریالی است.
- سرعت انتقال اطلاعات در PCI Express نسبت به PCI بدلیل نوع رابط بسیار بیشتر است.
- اسلاتهای PCI اندازه استاندارد و یکسانی دارند ولی اسلاتهای PCI e دارای اندازه های مختلف x8, x4, x1 و x16هستند.
- در PCI e میتوانید اسلاتهای کوچکتر (x4, x1) را روی اسلاتهای بزرگتر (x8 x16,) سوار کنید ولی PCI این امکان را ندارند.
- تعدا دستگاه و تجهیزات سازگار با اسلات پی سی آی بیشتر از پی سی آر اکسپرس است.
اسلات AGP چیست؟
بعد از PCIها نوبت بهAGP یا Accelerated Graphics Port رسید که وارد بازار کامپیوتر شوند. این نوع Slotها مخصوص کارت گرافیک هستند و نسبت به PCI و PCI e کاربرد کمتری دارند.
اسلات AGP در رایانههای جدید چه عملکردی دارند؟
همانطور که گفته شد این اسلات تنها برای نصب کارت گرافیک کاربرد دارد. این موضوع باعث میشود اطلاعات گرافیکی با سرعت بیشتری به حافظه اصلی (رم) کامپیوتر منتقل شود و تصاویر سه بعدی بهتر به نمایش گذاشته شود. همچنین اسلات جی پی یو این امکان را میدهد که اشکال پیچیدهتر و بزرگتری روی کارت گرافیک و رم دستگاه ذخیره شود.
اسلات ISA چه کاربردی دارد؟
این اسلات جزء کمیابترین اسلاتها در مادربرد هاست. از این اسلات نیز برای اتصال قطعاتی چون کارت گرافیک، کارت صدا و … استفاده میشود و در طراحی صنعتی بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
شکاف توسعه چیست؟
به هر یک از این شکافها یا اسلات که روی مادر بورد وجود دارد و عملکرد و کارایی کامپیوتر را افزایش میدهد اسلات توسعه گفته میشود. شکافهای توسعه کامپیوتر که اغلب کارت گرافیک، کارت صدا و … روی آن نصب میشوند انواع مختلفی دارند که رایجترین آنها عبارتند از:
- PCI
- PCIe
- AGP
- ISA
- AMR
- VESA
- EISA
کارتهای توسعه کامپیوتر چیست؛ انواع کارتهای توسعه کدام اند؟
کارتهای توسعه قطعاتی هستند که با قرار گرفتن داخل شکافهای توسعه باعث ارتقای عملکرد کامپیوتر میشوند. کارتهای توسعه متفاوتی برای کامپیوترها وجود دارد که پرکاربردترین آنها به شرح زیر است:
- کارت صدا
- کارت مودم داخلی
- کارت گرافیک
- کارت شبکه
برای استفاده از قابلیتهای کارتهای توسعه باید از نصب آن، درایورهای مربوط به کارت را روی کامپیوتر نصب کنید. چنانچه امکان نصب درایورهای را ندارید میتوانید از یک تعمیرکار برای انجام کار کمک بگیرید.
آشنایی با Slot های پشت کیس
همانند داخل کیس و روی مادربرد، در پشت کیس نیز اتصالاتی وجود دارد که به وسیله آنها دستگاههای جانبی به مادر بورد وصل میشوند و قابلیتهای کامپیوتر افزایش مییابد.
درگاه پاور
از طریق سوکت پاور میتوانید کابل برق را به کیس و پاور خود وصل کنید تا کامپیوتر روشن شود.
اتصالات صدا
در هر کامپیوتر حداقل دو پورت برای خروجی و ورودی صدا تعیین شده است که به وسیله آن میتوانید دستگاههایی مانند اسپیکر، میکروفن، هدست و … را به کامپیوتر وصل کنید.
پورت اترنت Ethernet
از طریق این پورت و به وسیله کابل شبکه میتوانید به شبکه و اینترنت متصل شوید.
پورت USB
هر کیس تعدادی پورت یو اس بی دارد که به وسیله آن میتوانید تجهیزات مختلفی مثل حافظههای جانبی، کیس، کیبرد و … را به کیس وصل کنید. در بعضی از کیسها برای راحتی کاربر علاوه بر پورتهای پشت کیس تعدادی پورتUSB در جلوی کیس نیز نصب شده است.
پورت مانیتور
پورت مانیتور قسمتی است که کابل متصل به مانیتور به آن وصل میشود . اغلب در کیسها دو پورت Display و VGA برای انتقال تصاویر مانیتور استفاده میشود ولی ممکن است با توجه به نوع مادر بورد برای انتقال تصویر مانیتور پورت های DVI یاHDMI نیز وجود داشته باشد.
پورت سریال
این پورت در سالهای گذشته برای اتصال بعضی از تجهیزات جانبی مثل دوربینهای دیجیتال کاربرد داشت. ولی امروزه به جای این پورت از درگاه یو اس بی استفاده میشود.
پورت PS2
این پورت برای کیبرد و موسهای قدیمی مورد استفاده قرار میگیرند. اغلب قسمت سبز مربوط به موس و قسمت بنفش مربوط به کیبورد است .
اسلات های توسعه
همانطور که در قسمت مربوط به شکافهای توسعه توضیح داده شد این قسمت مربوط به کارتهای توسعه کامپیوتر است. اگر مین برد کارت توسعه آنبرد نداشته باشد، میتوانید از این طریق کارتهای حافظه روی آن نصب کنید.
تعمیر اسلات رم مادربورد؛ رفع مشکل اسلات رم مادربورد
تعمیر تمامی قطعات کامپیوتری به دانش، مهارت و تخصص نیاز دارد. قطعه مادربورد هم از بخشهای ظریف و حساسی تشکیل شده که کوچکترین بی دقتی میتواند دستگاه را دچار مشکل کند. تعمیر اسلات مادربورد را باید به تعمیرکار متخصص سخت افزار بسپارید تا به خوبی از پس آن برآید. تحت هیچ شرایطی خودتان برای تعمیر قطعات و اسلاتهای مادربورد اقدام نکنید.
دسته بندی انواع مادربرد
به صورت عمومی ۴ نوع مادربورد در کامپیوترهای رومیزی طراحی شدهاند که عبارتند از:
۱– مادربورد E-ATX
اگر به دنبال یک سیستم حرفهای هستید که بتوانید انواع قطعات قدرتمند را روی آن نصب کنید، بهترین انتخاب یک مادربورد E-ATX است. این مادربورد ابعاد بزرگی دارد و نسبت به مدلهای دیگر، از تعداد اسلاتهای بیشتری برخوردار است. درنتیجه برای این نوع مادربورد، باید یک کیس Full-Tower در اختیار داشته باشید.
۲– مادربورد ATX
مادربرد ATX قابلیتهایی بالایی دارد اما در مقابل E-ATX از اسلاتها کمتری پشتیبانی میکند. اما برای انجام کارهای حرفهای مناسب است. وجود یک کیس Mid-Tower برای این مادربورد کافی است. اما اگر فضای کمی برای نگهداری کیس داریدف این نوع مادربورد برای شما مناسبتر است.
انتخاب مادربورد باید بسته به نوع استفاده و فضایی باشد که برای نگهداری کیس دارید.
۳– مادربورد Mini-ITX
اگر به دنبال مادربوردی هستید که فضای کمی اشغال کند و در مقابل تمام قابلیتهای لازم را داشته باشد، گزینه مناسب برای شما مادربرد Mini-ITX است. تنها تفاوت این نوع مادربورد با انواع دیگر، در تعداد سوکتهایی است که داخل آن طراحی شده است. در واقع به دلیل کوچکتر بودن، تعداد سوکتها هم محدودتر است.
این مادربورد دارای ۴ عدد پورت ساتا، یک پورت PCI-E و ۲ اسلات DMM است.
۴– مادربورد Micro-ATX
این مادربورد در مدلهای متنوعی تولید شدهاست Micro-ATX دارای ۲ یا ۴ اسلا DIMM، یک تا ۳ اسلات PCI-E و قابلیتهایی از جمله VRM و … است.
Micro-ATX ابعاد خیلی بزرگی ندارد. در واقع این محصول از مادربردهای Mini-ITX بزرگتر و از مادربردهای ATX هم کوچکتر است. اما با قابلیتهایی که دارد، تمامی نیازهای شما را برآورده کند.
در این مطلب سعی کردیم راهنمای جامعی برای آشنایی با مادربرد و اسلاتهای را در اختیار شما بگذاریم. تا به کمک آن بتوانید با سخت افزار کامپیوتر بیشتر آشنا شوید. در نظر داشته باشید خرید و تعویض مادربورد کاری تخصصی است.
سلام ،وقت بخیر مادربورد من gigabyte p61ad3 هست کلا سه تا اسلات داره دوتا معمولی و یدونه 16x ،میخام براش کارت گرافیک جدید بخرم 1080 یا 1070 یا rx580 توی مشخصات گرافیک مینویسه 2 slot فضای نصب،یعنی دو عدد 16x باید باشه؟فک کنم باید بگردم دنبال 1slot 16x درسته؟
با سلام
reza عزیز،
مادربورد شما یک فضا برای نصب 16x رو دارد پس باید کارت گرافیک را متناسب با آن انتخاب کنید.
سلام من یک برد صنعتی دارم که با اسلات ISA بر روی مادربرد نصب شده است مادربرد صنعتی و انحصاری و امکان تهیه آن را ندارم میتوانم تبدیلی یا مبدلی را پیدا کنم که این برد بر روی مادربردهای جدید نصب شود
ممنون
با سلام
کاربرعزیز،
پیشنهاد میکنم در این مورد با کارشناس تخصصی سخت افزار مشورت نمایید.
اقا من میخوام کارت گرافیک جدید بزارم روی سیستمم فقط همه چیز میخوره فقط یه چیز تو مشخصات من را به شک انداخت :
فضای نصب مورد نیاز:
دو اسلات
منظور از دو اسلات چیه من اسلات جای گرافیکم PCI Express X16 هست
ایا میتونم بخرم و نصب کنم مشکلی ندارم ؟
باسلام
هادی عزیز، به محل اتصال سخت افزارها روی مادربرد اسلات میگویند، منظور از دو اصلات یعنی کارت گرافیک جدید شما برای نصب به دو اسلات فضا نیاز دارد. بله
فرق مادربردی که چهار اسلات رم داره با مادر بردی که دو تا داره چیست
باسلام
علیرضای عزیز، از اسلاتهای مادربرد برای ارتقا حافظه سیستم استفاده میشود. پیشنهاد میکنیم اگر قصد خرید دارید یک مادربرد 4 اسلات تهید کنید تا در آینده دوباره برای ارتقا سیستم خود، مجبور به خرید نشوید.
برای کدام یک از اجزای زیر در پشت کیس کامپیوتر یک slot تعبیه نشده است؟
۱)Cpu
۲)modem
۳)video card
۴) Network card
ممنون میشم جواب بدین
باسلام
نگین عزیز، از اسلات پیسیآی (PCI)، برای اتصال کارتهای صدا، مودم، تلوزیون، شبکه و… استفاده میشود. ولی اسلاتی برای پردازنده Cpu نداریم.
ممنون که برای هر مطلب عکس مرتبط هم گذاشتین