راهکارهایی برای پیشگیری از هک شدن اطلاعات
هک شدن سیستم رایانهای افراد همیشه میتواند برای بسیاری از مردم نگران کننده و حتی ترسناک باشد. از این رو، خیلی از آنها تلاش میکنند که با استفاده از روشهای مختلف، از هک شدن رایانه خود پیشگیری کنند و این اجازه را به هکرها ندهند که به سیستم آنها نفوذ کرده و اطلاعات آنها را به سرقت ببرند.
برای اکثریت افراد یادگیری و آگاهی از راهکارهای پیشگیری از هک شدن بسیار مهم و اساسی است و افراد زیادی ساعتها زمان و هزینههای زیادی را برای یافتن راههای پیشگیری از هک شدن صرف میکنند.
هک شدن
هک کردن به معنای رخنه و نفوذ به سیستم رایانهای است و هکرها با داشتن دانش و اطلاعات کافی در زمینههایی مانند برنامه نویسی و نرم افزار، میتوانند بدون داشتن لوازم، به یک رایانه نفوذ کنند و از منابع آن برای خود بهره برداری کنند. این در حالی است که حفاظت و حمایت از اطلاعات شخصی در سیستمهای رایانههای بسیار مهم بوده و برای افراد از اهمیت حیاتی برخوردار است. به همین دلیل اکثر افرادی که دارای سیستمهای رایانهای هستند و از آن استفاده میکنند، به دنبال یافتن راههای پیشگیری از هک شدن هستند.
برای پیشگیری از هک شدن راههای زیادی وجود دارد. باز نشدن برخی از برنامهها و فایلها، پاک شدن برخی از فایلها و برنامهها بدون درخواست از شما، عوض شدن رمزهای عبور، قرار گرفتن برخی اطلاعات رایانه شما در شبکه اینترنت بدون اجازه شما، نصب شدن برنامههایی در سیستم که شما نصب نکردهاید، تغییر یافتن محتویات فایلها بدون درخواست شما از جمله علائم و نشانههای هک شدن رایانه است.
راهکارهای پیشگیری از هک
هک شدن سیستم رایانهای بهصورت و شیوههای مختلفی انجام میشود. با این حال برای این که از هک شدن سیتم رایانهای پیشگیری کنید؛ میتوانید از برخی راهکارهای پیشگیری از هک شدن استفاده کنید که از جمله مهمترین این راهکارها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
1- استفاده از نرم افزار UnHackMe
برای این که بتوانید از هک شدن رایانه خود توسط هکرها پیشگیری کنید، باید این نرم افزار را دانلود کرده و روی رایانهی خود نصب کنید. این برنامه میتواند با بررسی فایلها و برنامهها، امنیت رایانه شما را در برابر هکرها افزایش دهد. لذا میتوان گفت که نرم افزار UnHackMe یک نرم افزار قدرتمند برای محافظت و جلوگیری از ورود افراد غیرمجاز به رایانه است و افراد با نصب کردن این نرم افزار روی رایانه خود میتوانند از هک شدن سیستم پیشگیری کنند. از این رو برای ارتقاء امنیت رایانه خود تنها کافی است که این نرم افزار را روی سیستم نصب کنید؛ تا این برنامه فعالیتها و نرم افزارهای موجود در رایانه شما را بررسی کرده و ضریب امنیت و صحت کارکرد آنها را مشخص کند.
در صورتی که در رایانه شما فایل یا نرم افزار مخربی باشد که احتمال آسانتر شدن هک کردن رایانه را به وجود آورد این نرم افزار آن را بهصورت خودکار حذف میکند.
از جمله ویژگیهای این نرم افزار میتوان به موتور جستجوی قدرتمند، شناسایی برنامههای مخرب و جاسوسی و همچنین محیط کاربری ساده آن اشاره کرد؛ که افراد میتوانند با کمک این نرم افزار و یک آنتی ویروس قوی سیستم خود را از هک شدن محافظت کنند.
2- توجه به ایمیلها و بررسی ایمیلهای مشکوک
برای همه این اتفاق پیش میآید که در زمان چک کردن ایمیل خود با ایمیلهای ناشناس مواجه میشوند. در برخی موارد همین ایمیلهای ناشناس زمینه هک شدن سیستم رایانهای هستند. چرا که ایمیل یک وسیله مفید ارتباطی است و به وسیله آن میتوان هر چیزی را ارسال کرد. با وجود این که ایمیلها از مزایای زیادی برخوردار هستند، ولی میتوانند خطرساز و زمینهساز هک شدن هم باشد.
پس، زمانی که به ایمیلهای ناشناس و مشکوک برخورد میکنید، ابتدا آدرس ایمیلهای ارسالی را بهصورت دقیق چک کنید و مطمئن شوید که آدرس ایمیل صحیح است. برای اطمینان میتوانید آدرس IP ارسال کننده ایمیل را چک کنید. برای چک کردن آدرس IP ایمیل میتوانید با کیلک کردن روی گزینه Show Original در جیمیل اطلاعات پایهای ایمیل از جمله آدرس IP را بهدست آورید. بنابراین یکی از راههای پیشگیری از هک شدن توجه به ایمیلها و بررسی ایمیلهای مشکوک دریافتی است.
از این رو، از کیلک کردن روی لینکهای مشکوک و ایمیلهای ناشناس خودداری کنید. اگر ایمیلی را دریافت کردهاید که فرستنده آن ناشناس است، بنابراین آن را بهعنوان تلاش هکرها برای نفوذ به سیستم رایانهای خود در نظر بگیرید و روی لینک و یا هر گونه اطلاعاتی که در درون آن قرار دارد کیلک نکنید. به خاطر داشته باشید که پاسخ داد به این گونه ایمیلها به فرستنده آن کمک میکند که آدرس ایمیل شما را داشته باشد. حتی گاهی احتمال دارد، که شما وسوسه شوید که به آنها اطلاعات نادرست ارسال کنید، ولی حتی این اطلاعات هم میتواند توسط هکرها مورد استفاده قرار گیرد.
3- امن نگه داشتن اکانتهای خود
راه دیگر توجه به امنیت اکانتهای خود است. از این رو، باید گفت که اگر میخواهید هک نشوید، همیشه به امنیت اکانتهای خود توجه داشته باشید. برای امن نگه داشتن اکانتهای خود میتوانید به این شیوه عمل کنید.
1- رمز عبور کامل و مطمئنی ایجاد کنید: رمز عبوری که شما برای ورود به اکانت خود در برنامههای مختلف و یا وب سایتها استفاده میکنید باید شامل عدد و حروف بزرگ و کوچک و همچنین حروف خاص باشد که حدس زدن آن دشوار شود. از یک رمز عبور برای بیش از 2 وب سایت استفاده نکنید. محدودیت داشتن در انتخاب رمز عبور میتواند به هکرها برای آسیب زدن به شما کمک کند.
2- از مدیریت رمزها استفاده کنید:
استفاده از پسورود منیجرها و تکمیل کردن سایتهای مختلف میتواند به شما اجازه دهد که یک رمز عبور پیچیده و منحصر به فردی برای هر سایت داشته باشید. در حالی که شما باید از حمله به پسوردتان اطلاع داشته باشید، پسورد منیجرها به شما کمک میکنند که رمزتان، ایمن در دیوایس آنها ذخیره شود. از سایتهای معتبری که در زمینه مدیریت پسورد مطرح هستند میتوان به Dashlane 4، LastPass 4.0 Premium، Sticky Password Premium و LogMeOnce Ultimate اشاره کرد. البته بیشتر مرورگرها هم رمز عبور ساخته شده توسط شما را در پسورد منیجر خود ذخیره و رمزگذاری میکنند.
3- رمز عبور خود را لو ندهید:
یکی دیگر از راههایی که برای افزایش ایمنی و امنیت رمز عبور خود باید رعایت کنید این است که هیچ وقت رمز عبور خود را به دیگران لو ندهید. اگر چه احتمال دارد، این راهنمایی ابتدایی و ساده بهنظر برسد، اما یک بررسی مجدد نشان میدهد که گاهی هک شدن به دلیل لو دادن رمز عبور توسط اشخاص پیش میآید.
افزایش امنیت سیستم رایانهای
راه دیگر برای پیشگیری از هک شدن، افزایش امنیت سیستم رایانهای است. برای افزایش امنیت رایانه خود میتوانید به این صورت عمل کنید.
1- رمزگذاری هادر دیسک خود
اولین گام برای پیشگیری از هک شدن، رمزگذاری هارددیسک رایانه است. اگر هارددیسک رایانه خود را رمزگذاری کنید، حتی اگر هکرها بتوانند به هارددیسک رایانه شما دسترسی پیدا کنند، نمیتوانند دادهها و اطلاعات داخل آن را بخوانند. شما با انجام چند کار ساده میتوانید هارددیسک رایانه خود را رمزگذاری کنید و از جمله راههایی که میتوان با استفاده از آن هارددیسک رایانه را رمز گذاری کرد عبارتند از:
2- رمزگذاری Mac:
فایل Vault، سرویس رمزگذاری برای Mac است و شما میتوانید با کلیک کردن روی آیکون برنامه که در گوشه بالایی سمت چپ صفحه نمایش mac قرار دارد، آن را فعال کنید. لذا برای دسترسی به آن روی System Preferences کلیک کنید. سپس روی آیکون Security & Privacy کلیک کنید و بعد روی تب FileVault کلیک کرده و در تب FileVault، میتوانید روی گزینه Turn On FileVault کلیک کنید. ممکن است با اولین کلیک روی آیکون و وارد کردن رمز عبور اقدام کنید.
3- استفاده از سرویس BitLocker:
راه دیگر برای رمزگذاری هارددیسک استفاده از ویندوز است. استفاده از سرویس BitLocker میتوان گفت که سرویس پیش فرض برای رمزگذاری ویندوز است. برای فعال سازی آن میتوانید کلمه Bitlocker را در نوار جستجوی استارت Start search bar تایپ کنید. سپس روی گزینه Bitlocker Drive Encryption کلیک کنید و بعد از آن روی عبارت Turn on BitLocker کلیک کنید. البته به خاطر داشته باشید که کاربران ویندوز 10 به گزینه BitLocker دسترسی ندارند و برای دسترسی به آن باید سیستم عامل خود را به Windows 10 Pro ارتقاء دهند.
آپدیت کردن مداوم سیستم
یکی دیگر از راهکارهای جلوگیری از هک شدن سیستم، آپدیت کردن مداوم سیستم است. چرا که اغلب در نسخههای ارتقاء و بروزرسانی سیستم، گزینههای امنیتی توسعه مییابند و امنیت سیستم را بالا میبرند.
بکاپ گیری مکرر از اطلاعات
بکاپ گیری مکرر از دادهها و اطلاعات راه دیگری برای جلوگیری از هک شدن است. چرا که علیرغم تمام سخت گیریهای امنیتی، ممکن است که بازهم اطلاعات و دادههای ذخیره شده روی رایانه شما به خطر بیافتد. چرا که ممکن است مورد حمله هکرها قرار گیرید و یا این که سیستم بهدرستی کار نکند. از این رو بکاپ گیری از دادهها به شما اطمینان میدهند که همیشه به اطلاعات خود دسترسی دارید. برای بکاپ گیری از اطلاعات و دادههای خود میتوانید از سرویسهای و نرم افزارهای مختلفی استفاده کنید. با استفاده از این سرویسها امنیت سیستم خود را بهصورت دقیق و کامل چک کنید و سپس شروع به بکاپ گیری کنید. همچنین شما می توانید با استفاده از رمزگذاری درایو هارد خارجی (external hard drive) از دادههای خود بکاپ گیری کنید.
فایروال را دانلود و نصب کنید
اگر احتمال میدهید که سیستم رایانه شما مورد هجوم هکرها قرار گیرد و یا هک شوید، یکی از راهکارهای ساده برای پیشگیری از هک شدن استفاده از فایروال است. در صورتی که با نحوه تنظیمات آن آَنا نیستید میتوانید مقاله «معرفی تمام روش های تنظیمات فایروال در کامپیوتر» را مطالعه کنید.
رایانههای مبتنی بر ویندوز دارای یک فایروال هستند که مانع از دسترسی هکرها به رایانه میشود. با این حال احتمال دارد که در برخی رایانهها فایروال بهصورت پیش فرض فعال نباشد، که در این صورت بهتر است آن را فعال کنید. برای فعال کردن فایروال میتوانید به این صورت عمل کنید.
به تنظیمات امنیتی (security settings) رایانه بروید، که در آن فایروال را مشاهده خواهید کرد. با توجه به آن میتوانید متوجه فعال و یا غیرفعال بودن فایروال شوید. در صورت فعال بودن میتوانید اتصالات ورودی به رایانه را چک کرده و اتصالات مشکوک را بلاک کند. توجه داشته باشید که اگر شما از شبکه اینترنت بیسیم استفاده میکنید، در این صورت روتر شما دارای فایروال است.
فعال کردن رمز عبور firmware
راه دیگر برای پیشگیری از هک شدن، فعال کردن رمز عبور firmware است. اگر رایانه شما گزینهای در دسترس داشته باشد که از کاربران بخواهد قبل از ریبوت کردن سیستم، دیسک را وارد کند و حالت تم کاربره داشته باشد، در این صورت هکرها نمیتوانند از رمز عبور سیستم وارد شوند، مگر این که بهصورت فیزیکی به رایانه شما دسترسی داشته باشند. بنابراین شما نیاز به یک رمز عبور مطمئن دارید و باید رمز عبور firmware password را ایجاد کنید. برای این کار میتوانید به این صورت عمل کنید.
– از طریق mac: ابتدا mac را ری استارت کنید و سپس با فشار دادن کلیدهای Command و R سیستم را Boots up کنید. روی Utilities و سپس روی Firmware Password Utility کلیک کنید. سپس میتوانید روی گزینه Turn On Firmware Password کلیک کرده و رمز عبور موردنظر را ایجاد کنید.
راه دیگر برای ایجاد رمز، استفاده از ویندوز است. برای این که کامیپوتر را ری استارت کنید و سپس با فشار دادن کلیدهای بایوس که اغلب Esc, F1, F2, F8, F10, or Del هستند، استفاده میشود، تا رایانه boots up شود. سپس میتوانید رمز عبور مورد نظر خود را تعیین کنید.
غیرفعال کردن دسترسی به ریموت (remote)
شما ممکن است که نیاز داشته باشید از راه دور به رایانه خود دسترسی داشته باشید و یا نیاز باشد که اجازه دهید برخی دیگر، مانند افرادی که پشتیبانی فنی میکنند به سیستم شما از راه دور دسترسی داشته باشند. با این حال باید شما بهصورت پیش فرض دسترسی از راه دور به سیستم را غیرفعال کنید و تنها زمان کوتاهی که به آن نیاز دارید، میتوانید آن را فعال کنید. چرا که اگر دسترسی از راه دو به رایانه را فعال کنید، در این صورت یک در باز برای هکرها بهوجود آوردهاید که با استفاده از آن بتوانند وارد رایانه شما شده و اطلاعات و دادههای آن را به سرقت ببرند.
نصب یک آنتی ویروس قوی روی سیستم
یک آنتی ویروش قوی به محض دانلود و نصب آن روی کامپیوتر میتواند فایلها و برنامههای مخرب بالقوه را شناسایی و حذف کند. استفاده از Windows Defender یک انتخاب مناسب برای کامپیوترهای شخصی است و از پیش روی ویندوز 10 نصب شده است. همچنین راه دیگر این است که مطمئن شوید که یک فایروال عملکرد بلوتوث و دیگر اتصالات سیستم شما را کنترل میکند.
به امنیت شبکهای اینترنتی توجه کنید
بهطور کلی اکثر شبکههای اینترنت از شما برای اتصال به آن رمز عبور درخواست میکنند. در برخی از مکانها مانند فرودگاهها و یا کافی شاپها شما میتوانید بدون رمز عبور متصل به شبکه شوید. اما اگر شبکه متصل شده ایمن نباشد، در برخی از کامپیوترها سیستم میتواند ناامن بودن شبکه بیسیم اینترنت را به کاربرد هشدار دهد که در کنار اسم شبکه علامت تعجب قرار میگیرد.
با این حال اگر شما از اینترنتی استفاده میکنید که در مورد ایمنی آن اطمینان ندارد، در این صورت رمز عبور خود را تغییر دهید و اگر از اینترنت وایرلس خانه استفاده میکنید، در مورد رمزگذاری شدن آن اطمینان داشته باشید. به خاطر داشته باشید که روتر وایرلس بهصورت پیش فرض امن نیست و شما باید خودتان ایمنی آن را تنظیم کنید.
برنامهها و نرم افزارهای خود را از سایتهای معتبر دانلود کنید
گاهی پیش میآید که افراد بهصورت تصادفی فایل و یا برنامهای را از سایتهای ناشناس دانلود میکنند. توجه داشته باشید که اگر آیکون Padlock در سمت چپ URL آدرس قرار نداشته باشد و یا HTTPS در جلوی www قرار نداشته باشد، در این صورت برای دانلود از این سایتها اجتناب کنید و چیزی را از آن دانلود نکنید.
شناسایی وب سایتهای تقلبی یا جعلی
از راههای دیگر برای پیشگیری از هک شدن، امکان شناسایی وب سایتهای جعلی است. علاوه بر این که از ورود و دانلود برنامه و نرم افزاری از سایتهایی که بدون HTTPS و یا آیکون Padlock هستند باید اجتناب کنید، همچنین لازم است که به بررسی دوباره URL وب سایتها اقدام کنید، قبل از این که بخواهید رمز عبور خود را وارد کنید.
برخی از وب سایتها سعی میکنند اطلاعات ورود شما از سایتهای دیگر را به سرقت ببرند. بنابراین به عنوان و اسم سایت و کلمات آن بهصورت کامل توجه کنید.
عدم استفاده از سرویسهای اشتراک گذاری فایل
راه دیگر برای پیشگیری از هک شدن این است که در استفاده از سرویسهای اشتراک گذاری فایلها دقت داشته باشید و از استفاده آنها اجتناب کنید. نه تنها اشتراک گذاری فایل در اغلب موارد قوانین مالکیت معنوی را نقص میکند، بلکه وب سایتهای اشتراک گذاری فایلهای میتواند توسط هکرها هک شود و شما در حالی که تصور میکنید در حال گوش دادن به آهنگ و یا دانلود فیلم هستید، در واقع مشغول دانلود ویروس و یا بدافزارید.
خرید از سایتهای معتبر
اگر میخواهید به خرید اینترنتی بپردازید، بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که خرید بهتر است تنها از سایتهای اینترنتی معتبر انجام شود. شما نباید اطلاعات حساب خود و رمز عبور خود را در سایتهایی که دارای https:// قبل از www نیستند وارد کنید. کارکتر S نشان دهند ایمنی سایت است و سایتی که این کارکتر را ندارد، نمیتواند از اطلاعات شما محافظت کند.
برای پیشگیری از هک شدن، راهکارهای زیادی را میشود ارائه داد، که با توجه به این راهکارها و رعایت و اجرای آنها میتوان تا حدی زیادی از اطلاعات خود در رایانه محافظت کرد و اجازه ورود هکرها به سیستم رایانه را نداد. بنابراین اگر میخواهید به پیشگیری از هک شدن رایانه خود اقدام کنید، در این صورت میتوانید تک تک راهکارهای گفته شده در بالا را انجام دهید و تا حد امکان ایمنی رایانه خود را افزایش دهید که در صورت هجوم هکرها، آنها توانایی ورود به سیستم را نداشته باشند.
منبع:
wikihow.com
home.bt.com