آشنایی با مشکلات رایج چیلر و نحوه عیب یابی آنها
یکی از مهمترین تجهیزات سرمایشی در محیطهای بزرگ، مراکز سازمانی و صنعتی، چیلر است. از چیلر برای تهویه مطبوع و برودت صنعتی استفاده میشود. البته برخی از این چیلرها دو منظوره هستند؛ یعنی علاوه بر حالت سرمایش برای گرم کردن محیط نیز کاربرد دارند. چیلرها نیز باید مانند سایر وسایل برقی به صورت دورهای سرویس شوند در غیر این صورت، ممکن است متوجه اشکالی در کار آنها شوید در این زمان باید از یک متخصص برای تعمیر چیلر کمک بگیرید.
اگر تمایل دارید با مشکلات رایج چیلرها آشنا شوید یا قبل از اعزام تعمیرکار خودتان دستگاه را عیب یابی کنید در ادامه این مطلب همراه ما باشید؛ زیرا قصد داریم لیست مشکلات رایج چیلرها و نحوه عیبیابی چیلر را به شما آموزش دهیم.
فهرست محتوا
لیست 9 تا از مشکلات رایج چیلر
عدم سرمایش محیط
یکی از مهمترین مشکلات رایج چیلر، خنک نکردن محیط است. این مشکل اغلب به دلایلی مانند؛ کم بودن ظرفیت کمپرسور، انسداد در کانالها، عدم نصب صحیح اواپراتور، کوچک بودن شیر انبساط چیلر و وجود انسداد در مسیر گاز یا مایع مبرد و … به وجود میآید.
عیب یابی چیلر برای مشکل سرد نکردن محیط
برای حل و عیب یابی این مشکل باید موارد زیر را بررسی کنید و خرابی آب قسمت را برطرف کنید:
- افزایش یا کاهش بیش از حد دمای آب
- ناکافی بودن میزان محلول جاذب
- رسوب گرفتگی لولهها
- اختلال در چرخه سرمایش
- کافی نبودن دستگاههای هواساز
- افزوده شدن بار دستگاه
- وجود نشتی در مخزن
صدای غیرعادی کمپرسور چیلر
دومین مورد از لیست مشکلات رایج چیلر، بلند شدن صدای غیرعادی از کمپرسور چیلر است. اگر صدای غیر طبیعی را از کمپرسور شنیدید به احتمال زیاد روغن کمپرسور فاسد شده و صدای ناهنجار تولید کرده است. دلایل دیگری هم مانند حل شدن روغن کمپرسور در گاز مبرد یا خرابی یاتاقانهای چیلر میتواند باعث ایجاد این صدای غیرعادی از کمپرسور شوند.
برای عیب یابی چیلر در این شرایط باید وضعیت کمپرسور و یاتاقانها بررسی و ایراد پیدا شود. با توجه به اینکه کمپرسور قطعه حساسی است نباید خودتان آن را دستکاری کنید و در اسرع وقت با یک تعمیرکار برای بررسی و تعمیر چیلر تماس بگیرید.
کمپرسور چیلر روشن نمیشود
یکی از ترسناکترین و پرهزینهترین مشکلات رایج کمپرسور این است که با زدن دکمه، کمپرسور چیلر روشن نمیشود. در اینصورت باید اقدامات زیر را برای عیب یابی چیلر انجام دهید.
- باید فیوز کمپرسور را بررسی کنید؛ زیرا یکی از علل اصلی روشن نشدن کمپرسور خرابی فیوز آن است.
- در مرحله بعد کلید کمپرسور، جریان برق و سپس کنتاکت کمپرسور را چک کنید.
- کمپرسور چیلر یک محافظ حرارتی دارد که اگر باز شود، کمپرسور روشن نمیشود.
- کلیدهای فشار روغن کمپرسور را بررسی کنید، شاید آنها معیوب شدهاند.
- اگر تمام این موارد را بررسی کرده و علت خرابی را پیدا نکردید باید با یک تعمیرکار برای رفع مشکل تماس بگیرید.
مشکل یخ زدن اواپراتور چیلر
یکی از مشکلاتی که در اثر سرویس نکردن دورهای چیلر به وجود میآید، یخ زدن اواپراتور چیلر است. این مشکل به دلیل جمع شدن گرد و خاک روی لولههای اواپراتور و وارد شدن فشار بیشتری برای خنک سازی به سیستم رخ میدهد. عوامل دیگر بروز این مشکل که باید در زمان عیب یابی چیلر بررسی شوند عبارتند از:
- معیوب شدن آنتی فریز چیلر
- معیوب شدن فلو سوییچ
- عدم عملکرد صحیح دتکتور فشار پایین
قطع شدن سیستم و افزایش فشار چیلر
یکی دیگر از مشکلات رایج چیلر که میتواند آسیبهای جدی و هزینه بری را به شما تحمیل کند، کم یا زیاد شدن فشار در دستگاه چیلر است. این مشکل اغلب به دلایل زیر به وجود میآید در نتیجه برای عیب یابی آنها باید وضعیت آنها را بررسی کنید.
- معیوب شدن پمپ سبب افزایش فشار چیلر میشود، پس برج خنک کننده را بررسی کنید.
- عدم وجود آب در برج خنک کننده نیز سبب افزایش فشار چیلر میشود.
- وجود رسوب در لولههای کندانسور
- خرابی شیر انبساط
وجود حباب در شیشه ساید گلس
اگر شیر برقی چیلر تراکمی معیوب شود، در شیشه ساید گلس حباب ایجاد میشود. کم بودن فشار کندانسور یا کوچک بودن شیر تغذیه رسیور یا نیمه باز بودن آن نیز سبب ایجاد حباب خواهد شد. پس باید آنها را بررسی و عیب یابی کنید.
بالا رفتن فشار کندانسور چیلر
یکی دیگر از مشکلات رایج چیلرها، افزایش بیرویه فشار کندانسور است. این مشکل اغلب به دلایل زیر به وجود میآید.
- ورود گازهای غیرقابل تقطیر یا هوا به سیکل سرمایشی چیلر
- کوچک بودن سطح کندانسور نسبت به بار انتخابی
- تجمع بیش از حد گاز مبرد در کندانسور
- …
کاهش شدن فشار کندانسور
مشکلات رایج چیلر و کندانسور فقط به افزایش فشار متنهی نمیشود. گاهی با پایین آمدن فشار به دلایل زیر نیز مشکلات متعددی برای دستگاه به وجود میآید.
- پایین بودن فشار مکش چیلر تراکمی
- کاهش سطح گاز مبرد به دلیل استفاده زیاد یا نشت گاز
- کم بودن بار اواپراتور یا پنل داخلی چیلر
- پایین بودن بیش از حد دمای محل نصب کندانسور و رسیور
کار نکردن دور کند چیلر
یکی دیگر از مشکلات رایج چیلر کار نکردن دور کند آن است. این مشکل اغلب در اثر خرابی در نحوه سیم کشی یا آسیبی در رله و خازن، موتور و کمپرسور به وجود میآید. بررسی و عیب یابی چیلر در این حالت بسیار تخصصی است و باید توسط تعمیرکار انجام شود.
نشتی از چیلر
نشتی از چیلر آخرین مورد از لیست مشکلات رایج چیلر است. این مسئله اغلب در اثر آسیب دیدگی کاسه نمد یا شفت یا مخزن آب، خرابی شیر توپی، قرارگیری اشتباه توپ شناور به وجود میآید.
در این مطلب سعی کردیم درباره مشکلات رایج چیلر و نحوه عیب یابی چیلر با شما صحبت کنیم تا خودتان بتوانید دلیل خرابی دستگاه را بدانید و در صورت تمایل آن را عیب یابی کنید. با توجه به اینکه چیلرها بسیار حساس هستند و ساختمان پیچیدهای دارند برای رفع مشکلات آنها باید از تعمیرکار باتجربه کمک بگیرید.