
در دنیای دیجیتال امروز، یکی از مهمترین کارهایی که باید به آن توجه کنیم حفاظت از اطلاعات است. اطلاعاتی که در گوشی موبایل، هارد، فلش، لپ تاپ و کامپیوتر داریم را باید به بهترین شکل ممکن محافظت کنیم. در این بحث به بررسی حفاظت اطلاعات حافظه فلش مموری خواهیم پرداخت.
یکی از پرکاربردترین حافظههای همراهی که با تمامی سیستم عاملها سازگاری دارد، فلش مموری است. شما با این قطعه کوچک قادر هستید حجم بالایی از اطلاعات را با خود جابهجا کنید.
با داشتن یک فلش کوچک، اطلاعات ضروری هر جا و هر زمانی در اختیارتان است. اما نگهداری از اطلاعات موجود در فلش مموری نیازمند دقت و توجه بالایی است. عواملی از قبیل خرابی و یا گم شدن فلش میتواند موجب از دست رفتن اطلاعات شود.
در ادامه این بحث چند راهکار ساده برای حفاظت از اطلاعات فلش مموری را برای شما بررسی خواهیم کرد.
۱- ذخیره هر فایل با یک رمز
گاهی نیاز نیست که تمام اطلاعات فلش مموری را رمزگذاری کنید. تنها بخشی از اطلاعات که مهم هستند را رمزگذاری کرده و مابقی را برای دسترسی آزاد میگذارید. این روش برای اغلب اساتیدی که فایلهای آموزشی در اختیار دانش آموزان خود قرار میدهند کاربردی است.
این کار با استفاده از برنامههای متعددی از جمله Word و Excel قابل انجام است. زمانی که فایل متنی را در محیط Word باز کنید، به قسمت File رفته و با زدن Info منوی Protect Document برایتان باز شده که از طریق آن گزینه Encrypt with password را مشاهده میکنید.

پنجرهای برای وارد کردن رمز عبور پیش رویتان باز میشود. رمز عبور مدنظر خود را وارد کرده و فایل را ذخیره کنید. با این روش تمامی اطلاعات موجود در این فایل متنی محافظت شده و فقط خودتان با زدن پسورد قادر به مشاهده آن خواهید بود.

۲- رمزگذاری با استفاده از برنامه Rohos Mini Drive
برای رمزگذاری اطلاعات موجود روی فلش مموری ابزارهای متعددی وجود دارد که هرکدام از این ابزارها عمکلرد متفاوتی دارند. برخی از آنها در زمان استفاده، نیاز به دسترسی به سطح مدیریت دارند و کاربر عادی قادر به اجرای آن نیست.
برنامه Rohos Mini Drive ابزاری است که با وجود آن میتوانید بدون نیاز به دسترسی مدیر، فایلهای فلش را رمزگذاری کنید. با نسخهی رایگان این برنامه قادر به ایجاد پارتیشنهای مخفی رمزگذاری شده تا ۸ گیگ روی فلش مموری هستید. با نصب Rohos Disk Browser در داخل فلش مموری، دیگر نیازی به رمزگذاری درایوهای داخلی کامپیوتر ندارید و کاربران به دادههای محافظت شده خود در هر محلی دسترسی دارند.

بعد از اجرای برنامه Rohos Mini Drive، روی گزینه Encrypt USB drive کلیک کرده و درایو موردنظر خود را انتخاب کنید. سپسپ رمز جدید را تعریف کرده و در مرحله بعدی روز گزینه Create Disk کلیک کنید. با این روش فضایی رمزگذاری شده و مجهز به رمز عبور در اختیار شما قرار خواهد داد.

شما با کلیک روی آیکون Rohos Mini.exe در پوشه اصلی فلش مموری، قسمت محافظت شده را باز کنید. حال با وارد کردن رمز عبور، Rohos Disk به عنوان درایوی جدا نصب میشود و قادر هستید از طریق File Explores به آن دسترسی داشته باشید. برای بستن پارتیشن Rohos باید روی آیکون Rohos در قسمت اعلانهای نوار ابزار ویندوز کلیک راست کرده و Disconnect را انتخاب کنید.

۳- رمزگذاری کلی درایو فلش مموری
برای اینکه بتوانید روی کل درایو فلش مموری رمزگذاری کنید، برنامه VeraCrypt را به شما پیشنهاد میکنیم. این برنامه مستقیم از درایو فلش مموری اجرا میشود.
برنامه VeraCrypt با استفاده از چندین الگوریتم مختلف شامل TwoFish، Serpent و AES و حتی ترکیبی از اینها، برای رمزگذاری سریع استفاده میکند. این برنامه هم مانند Rohos Mini Drive عمل کرده و یک دیسک رمزگذاری شده مانند دیسک واقعی ایجاد کند. همچنین قادر هستید با استفاده از این نرم افزار پارتیشنهای فلش مموری خود را رمزگذاری کنید.
برنامه VeraCrypt Portable را دانلود کرده و روی فلش مموری خود نصب کنید. زمانی که شما برنامه را اجرا میکنید، تمام درایوهای موجود برایتان نمایش داده میشود. یکی از درایوها را انتخاب و روی Create Volume کلیک کنید، برنامه VeraCrypt volume creation wizard راه اندای میشود.

برای رمزگذاری کل حافظه فلش مموری، روی Encrypt a non-system partition/drive کلیک کنید و با Next به مرحله بعدی بروید.

در مرحله بعدی Standard Volume و Hidden Volume را برای رمزگذاری از VeraCrypt انتخاب کنید. برای اینکه خطر لو رفتن رمز عبور را کاهش دهید از Hidden Volume استفاده کنید. در صورت رمزگذاری درایور فلش با ایجاد VeraCrypt Hidden باید کل فلش مموری را فرمت کنید.
اما در صورتی که بخواهید از طریق Standard Volume فلش را رمزگذاری کنید، باید در پنجره Crypt Volume Creation Wizard روی Select Device کلیک کنید. دیسک موردنظر خود را انتخاب کرده و با زدن OK مرحله را تایید و با Next به مرحله بعدی بروید.

برای رمزگذاری تمام درایو فلش مموری هم باید Ebcrypt Partition in place را انتخاب کنید و Next را بزنید. در این زمان با هشداری از سوی VeraCrypt روبرو میشوید که از شما درخواست تهیه نسخه پشتیبان از اطلاعات فلش مموری را دارد. با این کار نگران از دست دادن اطلاعات خود نخواهید بود.
در این مرحله Encryption و Hash Algoritthm را انتخاب کنید. در ادامه نیازی به تغییر تنظیمات نیست و با انتخاب تنظیمات پیش فرض، مابقی مراحل را پیش ببرید. در ادامه کار میتوانید رمز عبور خود را تعریف کنید.

در مرحله بعدی گزینه Wipe Mode را انتخاب کنید. در انتها روی Encrypt کلیک کنید تا رمزگذاری شروع شود.
از سایت خوب تان ممنونم ! جالب بود !