آشنایی با اجزای داخلی کمپرسور کولر خودرو
اجزای کمپرسور کولر خودرو قلپ تپنده هوای خنک و مطبوع داخل ماشین هستند. کمپرسور کولر خودرو، وظیفه فشردهسازی ماده خنککننده (اغلب گاز روان) را بر عهده دارد تا بتواند از طریق انتقال حرارت، هوا را در داخل خودرو خنک کند. اگر میخواهید با اجزای داخلی کمپروسور کولر خودرو آشنا شوید با این مقاله آچارباز همراه باشید.
فهرست محتوا
اجزای کمپرسور کولر خودرو را بیشتر بشناسید
کمپرسور قلب سیستم تهویه خودرو است. وظیفه کمپرسور، جمعآوری گاز خنککننده از بخشهای مختلف سیستم و فشردهسازی آن به فشار بالاست. در این فرآیند، فشار و دمای گاز افزایش مییابد. کمپرسور اغلب با استفاده از موتور الکتریکی عمل میکند و نیازمند انتقال حرارت است.
کمپرسور کولر خودرو از چندین قطعه تشکیل شده است. در زیر به برخی از اجزای داخلی کمپرسور کولر خودرو اشاره میکنیم.
بدنه کمپرسور کولر خودرو
بدنه کمپرسور عمدتاً از فولاد یا آلومینیوم ساخته شده است و وظیفه حفظ و جدا سازی اجزای داخلی کمپرسور را دارد.
پیستون
پیستون در کمپرسورهای پیستونی استفاده میشود. این قطعه با حرکت رفت و برگشتی، گاز را فشرده میکند. پیستون اغلب از فولاد یا آلومینیوم ساخته میشود.
رینگ های پیستون
رینگهای پیستون در داخل سوراخ پیستون قرار گرفته و نفوذ گاز به بین پیستون و دیواره سوراخ را کاهش میدهند.
سیلندر
سیلندر در بخش اسکله قرار دارد و پیستون در آن حرکت میکند. سیلندر اغلب از فولاد یا آلومینیوم ساخته میشود و وظیفه فشردهسازی گاز را دارد.
سوپاپها
سوپاپها برای کنترل جریان هوا و گاز در ورودی و خروجی کمپرسور استفاده میشوند. آنها باز و بسته میشوند تا جریان گاز را درست کنترل کنند.
روتور
در کمپرسورهای گرمایی، روتور بخشی است که به صورت چرخان در داخل کمپرسور قرار دارد و با فشردهسازی گاز، جریان آن را تولید میکند.
لولهها و لنگرها
لولهها برای انتقال گاز و مایع بین اجزای داخلی کمپرسور استفاده میشوند. لنگرها نیز برای نگهداری و ثابتسازی اجزای کمپرسور به بدنه خودرو استفاده میشوند.
موتور الکتریکی
موتور الکتریکی برای ایجاد حرکت پیستون یا روتور استفاده میشود. این موتور برق خودرو را به انرژی مکانیکی تبدیل میکند.
علاوه بر اینها، کمپرسور کولر خودرو ممکن است شامل قطعات دیگری مانند صفحات مخروطی، روانکنندهها، سنسورها و سیمها باشد که برای کنترل و عملکرد بهینه کمپرسور استفاده میشوند.
انواع کمپرسور کولر خودرو
کمپرسور کولر خودرو انواع مختلفی دارد که هر یک از آنها در کولر خودرو به عنوان یک عامل کلیدی نقش ایفا میکنند. در ادامه میتوانید با انواع کمپرسور کولر خودرو آشنا شوید.
- کمپرسورهای پیستونی: این نوع کمپرسورها از یک یا چند سیلندر و یک سیستم پیستون و سوپاپ برای فشردهسازی گاز استفاده میکنند. آنها به طور عمده در خودروهای کوچک و متوسط استفاده میشوند.
- کمپرسورهای گرمایی: این نوع کمپرسورها از یک روتور و استاتور برای فشردهسازی گاز استفاده میکنند. آنها عمدتاً در خودروهای الکتریکی و هیبرید استفاده میشوند.
- کمپرسورهای اسکرال: این نوع کمپرسورها دارای یک صفحه مسطح و یک صفحه برجسته هستند که با یکدیگر در تماس هستند. آنها بسیار کم صدا و با کارایی بالا هستند و برای خودروهای بزرگ و لوکس استفاده میشوند.
نحوه عملکرد کمپرسور کولر خودرو چگونه است؟
کمپرسور کولر خودرو عمدتاً به دو روش روش سوپاپی (Reciprocating) و روش گرمایی (Rotary) عمل میکند. در ادامه با این دو روش آشنا میشوید. توجه به این دو روش از آن رو مهم است که در شناسایی عملکرد اجزای کمپرسور کولر خودرو به شما کمک زیادی میکند.
نحوه عملکرد روش سوپاپی کمپرسور کولر خودرو
- مرحله جذب: در این مرحله، کمپرسور هوای خارجی را از طریق یک سوپاپ وارد داخل بخش اسکله میکند. در بخش اسکله، یک پیستون به صورت آرام و با حرکت رفت و برگشتی عمل میکند و هوا را جذب میکند.
- مرحله فشردهسازی: پس از مرحله جذب، پیستون به سمت بالا حرکت کرده و هوا را فشرده میکند. در این مرحله، سوپاپ جذب بسته شده است و هوای فشرده شده از طریق سوپاپ دیگری به بخش کاندانسور منتقل میشود.
- مرحله کاندانس: در بخش کاندانسور، گاز گرم و فشرده شده توسط هوا خنک شده و به مایع تبدیل میشود. این مایع سپس از طریق لولههای خنککننده به بخش تبخیر منتقل میشود.
- مرحله تبخیر: در بخش تبخیر، مایع سرد از طریق لولههای تبخیر جریان دارد و حرارت را از هوای اطراف جذب میکند. این عمل باعث خنک کردن هوای داخل خودرو میشود.
- مرحله تفریغ: در این مرحله، گاز سرد و تبخیر شده توسط کمپرسور به سوپاپ خروجی منتقل شده و از طریق آن به بخش اسکله برگشت میکند. سپس فرآیند به صورت چرخشی تکرار میشود.
نحوه عملکرد روش گرمایی در کمپرسور کولر خودرو
- در این روش، یک روتور و یک استاتور به صورت گردان در داخل کمپرسور وجود دارد. با چرخش روتور، فضای بین دندههای آن کوچکتر میشود و هوا جذب و فشرده میشود. سپس گاز فشرده شده از طریق لولههای خنککننده به کاندانسور و سایر بخشهای سیستم منتقل میشود. عملکرد دقیق این روش بستگی به نوع کمپرسور گرمایی (مانند کمپرسور اسکرال یا کمپرسور روتاری) دارد.
در هر دو روش، کمپرسور از یک موتور الکتریکی برای حرکت پیستون یا روتور استفاده میکند و نیازمند انتقال حرارت از بخش کاندانسور به محیط خارجی است. عملکرد کمپرسور کولر خودرو بر اساس فشار و دما، کنترل میشود تا بتواند به تنظیم دمای مناسب در داخل خودرو کمک کند.
کمپرسور کولر خودرو، به عنوان یکی از اجزای اصلی سیستم تهویه و خنکای خودرو، نقش بسیار مهمی در ارائه راحتی و آسایش برای سرنشینان دارد. آشنایی بیشتر با اجزای کمپرسور کولر خودرو، میتواند به شما کمک کند عملکرد و کارایی سیستم تهویه خودرو خود را بهبود دهید.
سلام
موتور ماشینم داغ میکند علت ان چیه ؟