9 علت جرقه زدن آبگرمکن + راه حل رفع مشکل
آبگرمکنها نیز مانند هر دستگاه دیگری دچار مشکلات مختلفی میشوند و جرقه زدن آبگرمکن یکی از مشکلات رایج آن است. بارهای الکتریکی که توسط برد آبگرمکن تولید میشوند باید به درستی از مسیر پردههای مشعل تخلیه گاز وارد و خارج شوند. چناچه این فرایند به درستی صورت نگیرد، آبگرمکن روشن نمیشود یا به طور مداوم جرقه میزند.
دلایل زیادی وجود دارد که عملکرد الکترود جرقه زن را با مشکل مواجه میکند. اغلب این مشکل به طور ناگهانی رخ میدهد و هیچ نشانهای پیش از بروز آن مشاهده نمیشود. در این مقاله آچارباز قصد داریم 9 علت جرقه زدن آبگرمکن را بررسی کنیم و راه حل رفع مشکل آن را ارائه دهیم. از آنجایی که آبگرمکنها با گاز شهری سرو کار دارند، لذا حفظ ایمنی آنها از اهمیت بالایی برخودار است.
فهرست محتوا
بررسی 9 علت جرقه زدن آبگرمکن
آبگرمکنها دارای یک یا دو الکترود هستند که بار الکتریکی را به صورت جرقه به مشعل آبگرمکن میرسانند، سپس این جرقهها به خروجی گاز برخورد میکنند که مجموعه این فرایند موجب روشن شدن آبگرمکن میشود. چنانچه الکترودها دچار مشکل شوند، آبگرمکن به طور مداوم جرقه میزند. 9 علت در بروز چنین مشکلی نقش دارند که در ادامه به معرفی و بررسی آنها میپردازیم.
- کمبود آب در مدار گرمایش
- مکش هوا روی مدار گرمایش
- ورود آب به شعله
- خرابی پمپ سیرکلاتور
- الکترود یونی معیوب
- کاهش فشار گاز
- دودکش نامناسب
- آسیب به برد الکترونیکی
- تنظیم نامناسب فاصله جرقه زن با بدنه آبگرمکن
در ادامه به بررسی کامل عوامل فوق میپردازیم تا در شرایطی که با مشکل جرقه زدن آبگرمکن روبهرو شدیم، بتوانیم به راحتی مشکل را شناسایی و آنها را رفع کنیم.
1- کمبود آب در مدار گرمایش
پوسیدگی اتصالات و شیرها، آسیب دیدن منبع انبساط و نشتی در مسیر جریان آب علاوهبر آسیب به تمامی قطعات داخلی آبگرمکن، میتواند به سیستم جرقه زنی نیز آسیب برساند. همواره باید حداقل نیم بار آب داخل آبگرمکن وجود داشته باشد؛ چنانچه این میزان آب به کمتر از نیم بار برسد، دکمه کنترل ایمنی نیم بار فعال میشود و از روشن شدن آبگرمکن جلوگیری میکند. در چنین شرایطی آبگرمکن به طور یکسره شروع به جرقه زدن میکند.
چنانچه جرقه زدن آبگرمکن به دلیل کمبود آب در مدار گرمایش باشد، باید مشکل پوسیدگی اتصالات یا آسیب احتمالی منبع انبساط بررسی شوند.
2- مکش هوا روی مدار گرمایش
هواگیری غیراصولی باعث میشود که هوا وارد مدار گرمایش شود و آب به درستی در آبگرمکن جریان پیدا نکند. در این شرایط پمپ آبگرمکن جریان هوا را بهجای آب وارد مخزن میکند. هنگامی که آب به قسمتهای داخلی و هوا به قسمت سوخت دستگاه نرسد، منجر به احتراق مداوم آن میشود و آبگرمن جرقه میزند.
یکی از نشانه های ورود هوا به مدار گرمایش، بالا آمدن سوزن روی مانومتر دستگاه است. توصیه میشود جهت تعمیر و رفع این مشکل از تعمیرکار مجرب آبگرمکن کمک بگیرید.
3- ورود آب به شعله
ورود آب به شعله آبگرمکن عملکرد عادی سیستم جرقه زنی را با اختلال مواجه میکند و سنسورهای ایمنی به کار رفته در این قسمت باعث جرقه زدن آبگرمکن به طور مداوم میشود. اگر آب وارد شعله شده باشد، کافی است با یک دستمال خشک و نرم قسمتهای مرطوب جرقه زن آبگرمکن را خشک و در نهایت با حرارت سشوار تمام رطوبت را از آن خارج کنید.
4- خرابی پمپ سیرکلاتور
خرابی پمپ سیرکلاتور یکی دیگر از عوامل جرقه زدن آبگرمکن است. چنانچه پمپ دستگاه ضعیف عمل کند یا روشن نشود، آب داخل سیستم آبگرمکن جریان پیدا نمیکند و فرایند عادی جرقه زنی با اختلال مواجه میشود. در صورتی که پمپ نیم سوز یا به طور کامل سوخته باشد، باید به طور کامل تعویض شود. اغلب تعمیرکاران مجموعه اقداماتی را برای تست عملکرد صحیح پمپ آبگرمکن انجام میدهند که مشخص میشود پمپ سالم است یا خیر.
5- الکترود یونی معیوب
الکتروید یونی یکی از قطعات سیستم جرقه زنی آبگرمکن است که وظیفه تشخیص شعله را بر عهده دارد. الکترود تشخیص میدهد که شعله برای گرم کردن آب وجود دارد یا خیر؛ در صورتی که الکترود معیوب باشد قادر به تشخیص شعله نیست و مدام دستور اشتباه را به برد الکترونیکی دستگاه میفرستد.
الکترود یونی معیوب باعث جرقه زدن آبگرمکن به صورت مداوم میشود. اگر الکترود یونی خراب شده باشد، برای تعمیر میتوانید از سمباده استفاده کنید و در صورتی که با سمباده کشی تعمیر نشد، لازم است به طور کلی تعویض شود.
6- کاهش فشار گاز
جرقه زدن آبگرمکن در اثر کاهش فشار گاز در فصل سرما و زمستان اتفاق میافتد. زمانی که گاز به میزان کافی وارد دستگاه شود، شعله تشکیل میشود. اگر فشار گاز کاهش پیدا کند، شعله به درستی تشکیل نمیشود و در اصطلاح ضعیف است. کاهش فشار گاز باعث میشود آبگرمکن مدام جرقه بزند. دراین شرایط باید فشار گاز و هوا متناسب با فشار گاز شهری تنظیم شوند.
7- دودکش نامناسب
در گذشته اگر تخلیه دود به درستی صورت نمیگرفت، شاهد برگشت مونوکسید به داخل خانه بودیم که خسارت جانی جبران ناپذیری را در پی داشت. امروزه با رشد و پیشرفت تکنولوژی، آبگرمکنها بهگونهای طراحی شدهاند که در صورت عدم خروج دود، به طور خودکار خاموش شوند.
به دلیل وجود هوا و دود در مسیر برد دستگاه، آبگرمکن شروع به جرقه زدن میکند. درواقع یکی از دلایل جرقه زدن آبگرمکن عدم تعبیه دودکش استاندارد و مناسب است.
8- آسیب به برد الکترونیکی
برد الکترونیکی مهمترین و اصلیترین قطعه در آبگرمکن به شمار میرود که وظیفه کنترل و ارسال دستورات مختلف به تمامی قطعات را بر عهده دارد. چنانچه برد الکترونیکی آسیب ببینید، در ارسال دستورات با مشکل روبهرو میشود و ممکن است دستور جرقه زدن مداوم را به آبگرمکن بدهد. با توجه به میزان آسیبی که به برد وارد شدهاست، میتوانید آن را تعمیر یا تعویض کنید.
9- تنظیم نامناسب فاصله جرقه زن با بدنه آبگرمکن
آخرین علت جرقه زدن آبگرمکن مربوط به تنظیم نامناسب فاصله جرقه زن با بدنه آبگرمکن است. دراین حالت آزاد شدن گاز و تشکیل شعله به درستی صورت نمیگیرد. با توجه به حساس بودن این قطعه از آبگرمکن توصیه میشود برای تعمیر و تنظیم درست جرقه زن، از یک تعمیرکار حرفهای کمک بگیرید.
برای رفع جرقه زدن آبگرمکن از خدمات کدام مجموعه استفاده کنیم؟
جرقه زدن آبگرمکن یکی از مشکلات آبگرمکن دیواری است که پیش از هر اقدامی، باید علت آن را بررسی کنیم. دلایل زیادی وجود دارد که منجر به بروز خطا جرقه زدن مداوم در آبگرمکنها میشوند. در این مطلب با بررسی 9 مورد از اصلیترین دلایل جرقه زدن آبگرمکن، بهترین راهحل رفع مشکل را در اختیار شما قرار دادیم.