علت دم کردن کولر آبی چیست و چطور مشکل را برطرف کنیم؟
تابستان فصلی گرم و طاقتفرسا است که بسیاری از مردم بهدنبال راهی برای خنک کردن هوا در آن هستند. کولر آبی یکی از رایجترین سیستمهای تهویه مطبوع در مناطق گرم و خشک ایران است که در خنک کردن هوای محل در فصل گرما نقش مهمی ایفا میکند.
اما گاهی ممکن است فرآیند خنک کردن محل به مشکل بخورد یا در زمان روشن بودن کولر، هوا به شدت دم کند. آیا میدانید علت دم کردن کولر آبی چیست در این زمان باید چه راهکاری انجام دهید؟ در این مقاله قصد داریم مهمترین دلایل دم کردن کولر آبی را بیان کنیم و ترفندهای کارساز برای کاهش رطوبت کولر آبی را به شما آموزش دهیم. پس اگر شما هم با این مشکلات در فصل بهار و تابستان روبرو هستید و میپرسید چگونه مشکل دم کردن و رطوبت کولر آبی را حل کنیم؟ در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
فهرست محتوا
9 علت دم کردن کولر آبی
کولرهای آبی ممکن است به دلایل مختلفی دم یا هوای محل را شرجی کنند. در اینصورت باید ابتدا دلیل این مسئله را شناسایی کنید، سپس اقدامات لازم برای رفع مشکل را پیش بگیرید؛ وگرنه کولر به خوبی هوای محل را خنک نکرده یا گرما هر لحظه بیشتر شده و حتی تنفس افراد را با مشکل روبرو میکند. در ادامه 9 علت دم کردن کولر آبی را بیان و هر کدام و روش برطرف شدن آنها را توضیح میدهیم:
- افزایش بیش از حد دمای بیرون
- نداشتن سایبان مناسب برای کولر
- افزایش رطوبت و تغییر شرایط آبوهوایی
- عوض نکردن پوشالها
- سرویس نکردن کولر آبی
- مسدود شدن مسیر جریان باد
- نداشتن راه خروجی در فضای داخل
- نصب کولر در محل نادرست
- کم بودن ظرفیت کولر نسبت به متراژ فضا
1- افزایش بیش از حد دمای بیرون
اولین و رایجترین علت دم کردن کولر آبی، افزایش بیش از حد دمای بیرون است. این مسئله اغلب ظهرها که گرمترین ساعت روز را دارند یا زمانی که دمای هوا بیشتر از 35 درجه میشود، اتفاق میافتد. علت این مشکل برخورد مستقیم نور خورشید به بدنه، داغ شدن بدنه و تبخیر بخشی از آب داخل کولر است؛ در اینصورت بخار آبهای تبخیر شده از طریق کانال به فضای داخلی وارد شده و رطوبت را بالا میبرند.
راه حل:
برای رفع این مشکل میتوانید سایبانی اطراف کولر نصب کنید یا در گرمترین ساعات یا روزهای سال مقداری یخ داخل کولر بریزید. البته میتوانید در این زمانها آب داخل کولر را چک کنید تا در صورت کم یا داغ شدن، آن را با آب تازه و سرد پر کنید.
2- نداشتن سایبان مناسب برای کولر
دومین علت دم کردن کولر آبی، نصب نکردن سایبان روی کولر است. سایبانها از برخورد نور آفتاب به بدنه دستگاه جلوگیری میکنند. اما اگر کولر سایبان نداشته باشد یا بدرستی نصب نشوند، ممکن است راه ورود هوا به کولر را مسدود کرده یا باز هم باعث برخورد آفتاب به قسمتهایی از بدنه شوند؛ در نتیجه پیشنهاد میکنیم حتما از سایبانهای اصولی برای این کار استفاده کنید.
برای اطلاع از جزئیات سایبانهای کولر میتوانید مقالات « تاثیر سایبان بر کولر آبی» و « چگونه سایبان کولر آبی بسازیم ؟» را مطالعه کنید.
3- افزایش رطوبت و تغییر شرایط آب وهوایی
در روزهای بهاری یا تابستانی که هوا ابری است، رطوبت بشدت بالا میرود. پس حتی با روشن کردن کولر هم نمیتوانید این مشکل را از بین ببرید؛ زیرا کولر آبی به شکلی کار میکند که هوای خنک و مرطوب تولید میکند. در این شرایط علت دم کردن کولر آبی، بالا بودن رطوبت هوای بیرونی است و دستگاه مشکلی ندارد.
راه حل: در این شرایط میتوانید راههای خروجی هوا را بیشتر کنید یا در صورت امکان از سایر وسایل سرمایشی که رطوبت را زیاد نمیکنند مانند کولر گازی یا پنکه برای خنک کردن هوا استفاده کنید.
4-عوض نکردن پوشالها
چهارمین علت دم کردن کولر آبی، عوض نکردن پوشالها است. پوشالهای معمولی کولرآبی باید هر سال یا حداکثر هر 2 سال یکبار به طور کامل عوض شوند. در صورتیکه برای راهاندازی کولر پوشالهای فرسوده قبلی را تعویض نکنید، با مشکلاتی مانند بوی بد کولر آبی، خنک نکردن یا دم کردن محل روبرو میشوید.
در این حالت چگونه مشکل دم کردن و رطوبت کولر آبی را حل کنیم؟ برای حل این مشکل باید پوشالها را با نمونه مشابه تعویض کنید. اگر نحوه انجام کار را نمیدانید میتوانید مقاله «نحوه تعویض پوشال کولر آبی؛ تبدیل کولر پوشالی به سلولزی» را بخوانید.
5- سرویس نکردن کولر آبی
پنجمین علت دم کردن کولر آبی، سرویس نکردن دستگاه است. همه کولرهای آبی باید قبل از راهاندازی در فصل بهار و تابستان سرویس شوند. در زمان سرویس وضعیت همه قطعات، سیستم انتقال آب و پوشالها بررسی شده و در صورت نیاز آنها تعویض میشود. در صورتیکه کولر قبل از راهاندازی بدرستی سرویس نشود ممکن است مشکلات کوچک و بزرگی در قسمتهای مختلف داشته باشد که موجب دم کردن کولر شود. این مشکلات عبارتند از: درست کار نکردن موتور، پمپ، سیستم انتقال آب، پوشالها، خرابی برزنت و …
6- مشکل در مسیر جریان باد
یکی دیگر از دلایل دم کردن کولر و شرجی شدن هوای داخل اتاق، مشکل داشتن مسیر جریان باد است. این مشکلات ممکن است در اثر باز بودن دربهای کولر، خرابی برزنت یا کانالها و … بوجود آید.
7- نداشتن راه خروجی در فضای داخل
هفتمین علت دم کردن کولر آبی، نداشتن راه خروجی مناسب در فضای داخلی است. بعد از روشن کردن کولرها باید کمی پنجره یا درب را باز بگذارید یا امکان خروج هوا به بیرون وجود داشته باشد. چنانچه فراموش کنید درب یا پنجرهای را باز بگذارید هوای داخل از هیچ مسیری خارج نشده و رطوبت هوا بشدت بالا میرود.
راه حل: ترفند کاهش رطوبت کولر آبی در این مورد بسیار ساده است، کافیست مقداری درب یا پنجره اتاقی را باز بگذارید تا هوای اضافی از محل خارج شود.
8- نصب کولر در محل نادرست
اگر مشکل دم کردن کولر آبی همیشه وجود دارد، به احتمال زیاد علت آن نصب دستگاه در محلی نادرست است. کولرها اغلب روی پشت بام یا داخل بالکن و حیاط نصب میشوند. اما در این محلها باید نقطهای را انتخاب کنید که کمتر در معرض نور خورشید باشد و در کنار آن سیستم برق رسانی، آب رسانی وجود داشته و اطراف آن خالی باشد. در اینصورت هوا بخوبی در اطراف آن جریان پیدا کرده و کمتر دم میکند.
9- کم بودن ظرفیت کولر نسبت به متراژ فضا
آخرین علت دم کردن کولر آبی، تناسب نداشتن یا کم بودن ظرفیت کولر نسبت به متراژ فضای داخلی است. چنانچه ظرفیت کولر نصب شده برای محل شما کمتر از ظرفیت استاندارد برای فضا باشد، کولر نمیتواند بخوبی فضا را خنک کند. به همین دلیل باید دائم روشن یا روی دور تند باشد که این مسئله موجب دم کردن محل شود. در جدول زیر ظرفیت مناسب برای متراژهای مختلف را بیان کردهایم.
متراژ محل | ظرفیت کولر آبی |
30 تا 50 متر | 2300 |
50 تا 65 متر | 3500 |
65 تا 120 متر | 4900 |
120 تا 155 متر | 7000 |
آنچه درباره دم کردن کولر آبی آموختیم
در این مقاله با 9 علت و ترفند کاهش رطوبت کولر آبی آشنا شدیم. با آشنایی این دلایل میتوانید خودتان در زمان دم کردن کولر، علت را شناسایی کنید و با انجام راهکارهای اعلام شده در مقاله مشکل را رفع کنید. میتوانید نظرات و سایر تجربیات خود را در خصوص دم کردم کولر آبی و ترفندهای رفع مشکل در قسمت دیدگاههای این مقاله با افراد دیگر به اشتراک بگذارید.
مرسی از مقاله خوبتون