آشنایی با انواع دوربین مدار بسته
برای نظارت بر اموال خود در منزل و محل کار یا شناسایی افراد خرابکار و دزدی که قصد آسیب زدن به داراییهای شما را دارند، استفاده از دوربینهای مداربسته (CCTV) توصیه میشود. “نظارت” بخش مهمی از جامعهی امروزی انسآنها را تشکیل میدهد و به همین دلیل، روز به روز به محبوبیت دوربینهای مداربسته افزوده میشود. با دوربینهای مداربسته، میتوانیم امنیت را بیش از پیش برای محل کار و منزل خود به ارمغان بیاوریم. در این مقاله با بررسی انواع دوربین مدار بسته با ما همراه باشید.
فهرست محتوا
با اینکه امروزه ضرورت استفاده از دوربینهای مدار بسته تقریبا در هر مکانی اثبات شده است، اما باز هم بسیاری از مردم نمیدانند که دوربینهای مداربسته دارای انواع گوناگونی هستند. بنابراین برای انتخاب مناسب یک دوربین برای کاربردی خاص، باید از انواع دوربین مداربسته آگاهی کامل داشته باشید. در این مطلب، ما انواع دوربین مدار بسته را معرفی کرده و ویژگیهای خاص و منحصر به فردی که دلیل تفاوت این دوربینها هستند را بیان میکنیم. پس از خواندن این مقاله می توانید به راحتی دوربین مورد نظر خود را بخرید و سپس برای نصب دوربین مدار بسته اقدام کنید.
دوربینهای تکنولوژی جنگندهی تاریکی (Dark Fighter Technology Cameras)
معرفی انواع دوربین مداربسته را با جنگندههای تاریکی آغاز میکنیم! این دوربینها میتوانند حتی در نور بسیار کم تصاویر رنگی ثبت کنند. تکنولوژی Dark Fighter به لطف تواناییهای بسیاری که دارد میتواند هم در روز و هم در شب مورد استفاده قرار گیرد. یک دوم از سنسورهای این دوربینها از سنسورهای اسکن پیشرفته CMOS است که به دستگاه اجازه میدهد تا تصاویر با کیفیت بالا را انتخاب کند و به منبع نور اضافی نیاز ندارد. همین امر باعث میشود تا این دوربینها برای نظارت در شب بسیار عالی و کاربردی باشند.
دیگر مزایای دوربینهای با فناوری Dark Fighter را در زیر مشاهده میکنید:
- ویژگیهای هوشمند: تشخیص عبور از خط و تشخیص صدا و چهره
- میتواند برای هدفهای بسیار زیادی مورد استفاده قرار گیرد
- کیفیت بالا
دوربینهای ANPR/LPR
از دوربینهای ANPR و LPR برای خواندن و ذخیره دادهها در ثبت پلاک استفاده میشود. این دوربینها یک راه حل ساده و کارآمد برای بسیاری از سازمآنها از جمله کنترل ترافیک، عوارضی جادهها، ایستگاههای بنزین، کنترل عبور از مرز و کمپانیهای پارکینگ اتومبیل ارائه میدهند. از ANRP برای تشخیص خودکار شماره پلاک ماشینها استفاده شده و LPR دوربین مدار بسته پلاک خوان است. این دوربینها در هنگام ترافیک سنگین ماشینها، اطلاعات فراوانی را ثبت کرده و امنیت را برقرار میکنند.
دیگر مزیتهای دوربینهای ANPR و LPR به صورت زیر است:
- ویژگیهای هوشمند: جمع آوری اطلاعات
- میتوانند اتومبیلهایی که از ورودشان به محل یا منطقهی خاصی جلوگیری شده است را تشخیص دهند
- به ادارهی آرام و روان کسب و کارهای مختلف کمک میکنند
دوربینهای گنبدی داخلی و خارجی (Internal and External Dome Camera)
یکی دیگر از انواع دوربین مدار بسته، دوربینهای گنبدی مشهور هستند که احتمالا تا به حال آنها را زیاد مشاهده کردهاید. از این دوربینها برای نظارت و برقراری امنیت محیطهای باز و سرپوشیده استفاده میشود. طراحی این دوربینها به گونهای است که به طور معمول افراد نمیتوانند به جهت دید دوربین پی ببرند، یعنی معلوم نیست که دوربین در حال نظارت از چه محلی است. بنابراین این طراحی قدرتمند و سودمند باعث میشود تا مجرمان احساس ناامنی کنند. دیگر مزیتهای این دوربینها را در پایین مشاهده میکنید:
- نصب آسان
- ویژگیهای Vandal-resistant (مقاومت در برابر خرابکاری)
- دید در شب مادون قرمز (IR)
دوربین گلوله ای (Bullet Camera)
این دوربینها به شکل یک استوانه بلند ساخته شده و برای استفاده در محیطهای باز مناسب هستند. نقطه قوت این دوربینها، مسافتی است که میتوانند پوشش دهند، در واقع این دوربینها میتوانند تا دوردستها را ببینند! اگر از یک پوشش محافظ در نصب این دوربینها استفاده شود، آنگاه در برابر ورود گرد و خاک، آب و دیگر عناصر طبیعی در امان خواهند بود.
این دوربینها را میتوان به سادگی به وسیله براکت پایهدار در هرجایی که نیاز است نصب کرد. با توجه به کاربردی که از این دوربینها انتظار دارید، میتوان از لنزهای ثابت یا با فاصله کانونی متغیر برای آنها استفاده کرد.
دیگر مزیتهای دوربینهای ANPR و LPR به صورت زیر است:
- دید در شب مادون قرمز (IR)
- نصب راحت به دلیل سایز کوچک
- رزولوشن بسیار بالای تصاویر
دوربین C-mount
از دوربینهای C-mount با لنزهای جداشدنی (قابل تعویض) میتوان برای کاربردهای مختلف (با تغییر لنز) استفاده کرد. دوربینهای C-mount میتوانند تا مسافت بیش از ۱۳ متر را به لطف امکان استفاده از لنزهای خاص پوشش دهند، در حالی که دوربینهای مداربسته استاندارد حداکثر میتوانند مسافتی در حدود ۱۱ تا ۱۳ متر را ببینند.
دیگر مزایای استفاده از این دوربین به شرح زیر است:
- میتواند تغییرات در تکنولوژی را پشتیبانی کند
- موثر برای استفادههای بیرونی (فضاهای باز)
- اندازهی بزرگ، آنها را قابل ملاحظه میکند (که میتوانند به عنوان عامل بازدارنده عمل کنند)
دوربینهای روز/ شب
در ادامه معرفی انواع دوربین مدار بسته، به دوربینهای مدار بستهی روز و شب میرسیم که هم در وسط ظهر و هم در هنگام نیمه شب میتوانند به خوبی کار کنند.
این دوربینها برای کار در شب نیازی به روشنگرهای مادون قرمز ندارند، بلکه میتوانند به لطف تراشههای تصویربرداری فوق حساس خود، ویدیوهای بسیار واضحی را در تاریکی شب ضبط کنند. به همین دلیل، این تراشهها برای کاربردهای نظارتی در فضای باز (در جایی که دوربینهای مادون قرمز نمیتوانند بهترین عملکرد خود را داشته باشند) مناسب هستند.
مزیتهای دوربینهای روز/شب شامل موارد زیر میشود:
- میتواند هم در حالت رنگی و هم حالت سیاه و سفید ویدیو ضبط کند
- در اندازههای بسیار مختلفی موجود است
- دارای قابلیت مادون قرمز است
دوربین PTZ (چرخاندن، کج کردن و زوم کردن)
در دوربینهای PTZ شما میتوانید دوربین را به سمت چپ و راست ببرید (بچرخانید)، آن را پایین و بالا کنید (کج کنید) و یا به لنز اجازهی زوم کردن روی مناظر دور و نزدیک را دهید. این دوربینها مناسب مکآنهایی هستند که یک اپراتور به طور مداوم در حال چک کردن دوربین است و میتواند بر هر منطقهای که دوست دارد زوم کند.
دیگر مزیتهای این دوربین:
- دید در شب تا فاصله ۲۰۰ متر
- زوم تا ۳۶ برابر
- رزولوشن بسیار بالای تصاویر
دوربین مدار بسته مخفی (Discreet CCTV)
این نوع دوربینها را میتوان به طور مخفیانه در مناطق محرمانه نصب کرد تا ویدیوهای مناسبی از نحوهی انجام یک سرقت یا جنایت را ضبط کنند. بزرگترین مزیت این نوع دوربین، همان مخفی بودن آن است، زیرا مجرمین در هنگام ارتکاب جرم متوجه حضور این دوربین نخواهند شد، بنابراین به دوربین آسیب نمیزنند و میتوان به طور کامل از تمام صحنه جرم فیلم گرفت.
دیگر مزیتهای دوربین مداربسته مخفی به صورت زیر هستند:
- میتوان آن را بر جایی سوار کرده و یا در مکانی ثابت نصب کرد
- میتواند در اشیاء مختلف پنهان شود
- موثر برای استفاده در محیطهای داخلی
دوربینهای مادون قرمز و دوربینهای تصویر حرارتی
در ادامه مطلب معرفی انواع دوربین مدار بسته، به دوربینهای مادون قرمز و حرارتی میرسیم. یکی از بهترین انتخابها برای نظارت ۲۴ ساعته در مناطق و محلهایی مثل فرودگاهها، بنادر و دیگر زیرساختهای حیاتی، استفاده از دوربینهای مادون قرمز و تصویر حرارتی است.
این دوربینها میتوانند در ساعتهای متوالی (هم در روز و هم در شب) روشن بوده و ویدیوهای با کیفیتی را ضبط کنند. دوربینهای مادون قرمز دارای LEDهای کوچک در اطراف لنز خود هستند که برای تصویربرداری در تاریکی مطلق به دوربین کمک میکنند. دوربینهای تصویر حرارتی هم میتوانند مسافتی بیش از ۳۰۰ متر را ببینند.
دیگر مزیتهای این دوربینها به شرح زیر هستند:
- مجرمان را تا فاصله ۲۵۰ تا-۳۰۰ متری شناسایی میکنند
- عملکرد خوب در نور کم
- تابش حرارتی از موانع بصری عبور میکند
دوربینهای چند کانونی (Varifocal)
یکی دیگر از مشهورترین انواع دوربین مدار بسته، دوربینهای Varifocal هستند. این دوربینها دارای توانایی زوم کردن روی صحنه، بدون از دست دادن فوکوس هستند. شما در دوربینهای Varifocal میتوانید طول و زاویه کانونی را تغییر داده و روی منظره مورد نظر زوم کنید. این دوربینها برای نظارت روی نقاط کور موجود در یک اتاق، یعنی نقاطی که توسط دیگر دوربینهای ثابت پوشش داده نمی شوند، طراحی شدهاند.
از دیگر مزیتهای دوربین چند کانونی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نقاط کوری که توسط دیگر دوربینها پوشش داده نمی شوند را پوشش میدهد
- فوکوس استثنایی
- هم برای پوشش فاصلههای کوتاه و هم فاصلههای بلند به خوبی عمل میکند
دوربینهای شبکه (Network Cameras)
دوربینهای شبکه از متداول ترین انواع دوربین مدار بسته هستند. این دوربینها تصاویر ثبت شده را در شبکه اینترنت به اشتراک میگذارند، بنابراین میتوان به راحتی به آنها دسترسی پیدا کرد. این دوربینها برای اهداف تجاری و خانگی ایده آل هستند و شما به سادگی و به طور زنده میتوانید از وضعیت اموال و املاک خود با خبر شوید.
دیگر مزیتهای یک دوربین شبکه به صورت زیر است:
- دسترسی به اطلاعات دوربین بسیار آسان است
- برای منازل و شرکتها مناسب است
- نیاز به کابل کشی و نگهداری بسیار کمی دارند
دوربینهای کیفیت بالا (HD)
دوربینهای HD به دلیل کیفیت بسیار بالای خود، برای نظارت روی تشکیلات پرخطری مثل بانکها، مورد استفاده قرار میگیرند. این دوربینها میتوانند از چهرهی تمامی افرادی که از یک گیت خاص خارج شده و یا به آن وارد میشوند تصویری واضح ثبت کنند، بنابراین میتوانند حداکثر ایمنی و امنیت را تامین کنند. همچنین دوربینهای HD، برای کشف انواع جرم و بزهکاری و شناسایی مجرمان فوق العاده موثر هستند، زیرا به دلیل رزولوشن بالا، میشود روی کوچکترین جزئیات تصویر، زوم کرد. از ویدیوهای ضبط شده با دوربین HD میتوان در دادگاه استفاده کرد.
دیگر مزیتهای دوربین کیفیت بالا:
- تصاویر واضح و با کیفیت
- حداکثر امنیت را برای تشکیلات پرخطر فراهم میکند
- می تواند بدون از دست دادن فوکوس، زوم کند
سه فاکتور مهم در انتخاب دوربین مدار بسته
پس از معرفی انواع دوربین مدار بسته، باید بدانیم که کدام دوربین برای کاربرد مورد نظر ما مطلوب است، زیرا همان طور که دیدید، هر کدام از این دوربینها ویژگیهای خاصی داشته و دارای نقاط قوت منحصر به خود هستند. از انواع دوربین مدار بسته برای شناسایی مجرمان در خارج از منزل و یا نظارت بر اسباب و اثاثیه داخل منزل و محل کار استفاده میشود. برای انتخاب دوربین مدار بسته مطلوب خود، باید ۳ فاکتور مهم زیر را در نظر بگیرید:
1. لنز مناسب
لنز مناسب، کیفیت مناسب را تضمین میکند. انتخاب لنز صحیح باعث میشود تا دوربین به طور صحیح روی اجسام زوم کرده، فوکوس کند و سنسور آن نور کافی را جذب کند. به این ترتیب میتوان جزئیات چهره افراد را تشخیص داد و پلاک اتومبیلها را به طور واضح مشاهده کرد.
2. سنسور مناسب
برای انتخاب سنسور مناسب، باید دو پارامتر مهم “اندازه و نوع” را مد نظر قرار داد. این سنسورها دو نوع هستند: CMOS و CCD.
CCD گران قیمت تر بوده و تصویر تولید شده توسط آنها باکیفیت تر از CMOS است، بنابراین برای تشخیص چهره و شناسایی پلاک مناسب تر است.
3. رزولوشن خروجی مناسب
هر چه تعداد پیکسل یک تصویر بیشتر باشد، میتوان در هنگام زوم کردن، جزئیات تصویر را بهتر مشاهده کرد. حداکثر رزولوشن دوربینهای مدار بسته که هم اکنون در بازار وجود دارد، ۷۰۰TVL است. اما اکثر دوربینهای مدار بسته امروزی در رنج ۳۰۰ تا ۵۵۰TVL قرار دارند. شاید مهمترین پارامتر برای انتخاب یک دوربین مدار بسته، مطابق بودن رزولوشن آن با نیاز و کاربرد شما است، پس باید به این مورد کاملا دقت کنید.
تفاوت انواع دوربین مداربسته
همانطور که تا به اینجای مقاله با انواع دوربینهای مدار بسته آشنا شدید، باید متوجه شده باشید که این نوع دوربینها با یکدیگر اشتراک و تفاوتهای بسیاری دارند. این بخش به شما در جمع بندی کلی کمک میکند. اگر بخواهیم تفاوت انواع دوربینها را بررسی کنیم، فاکتورهای زیر مطرح میشوند:
- تکنولوژی به کار رفته در دوربین
- رزولوشن و کیفیت تصاویر
- لنز دوربین مدار بسته
- جنس بدنه
تفاوت دوربینهای مدار بسته با توجه به تکنولوژی به کار رفته در دوربین
یکی از مهمترین مواردی که باعث به وجود آمدن تفاوتها در دوربین و همینطور تاثیر در قیمت آن میشود، قابلیتها و تکنولوژیهای به کار رفته در دوربین مدار بسته است. دوربینهای امروزی را از نظر تکنولوژی ساخت میتوان به دو دسته زیر تقسیم کرد:
- دوربینهای مداربسته تحت شبکه
استفاده از این نوع دوربینها، بیشتر برای شرکتها و مکانهایی که تعداد دوربین در آنها بالا خواهد بود، توصیه میشود، زیرا که باعث کاهش هزینههای کابل کشی، خواهد شد. اما اگر به تعداد کمی دوربین مدار بسته احتیاج دارید، بهتر است از دوربینهای آنالوگ استفاده کنید که هزینه خرید کمتری را به دنبال دارند. دوربینهای تحت شبکه قابلیتهایی همچون خواندن پلاک، تشخیص چهره، دید در شب و … را دارا هستند.
- دوربینهای مدار بسته آنالوگ
در دوربینهای مدار بسته آنالوگ تکنولوژی HDTVI به کار رفته است و برای انتقال اطلاعات همانطور که پیشتر اشاره شد از کابل استفاده میشود. نگران کیفیت تصاویر دریافتی این دوربینها به دلیل نویز موجود در کابلها نباشید، دوربینهای مدار بسته آنالوگ، با فشرده سازی تصاویر قبل از ارسال، کیفیت آنها را حفظ میکنند.
تفاوت رزولوشن و کیفیت تصاویر
رزولوشن و کیفیت تصاویر ضبط شده و دریافتی از دوربینهای مداربسته را با واحدی تحت عنوان مگاپیکسل اندازهگیری میکنند. هرچه این عدد بالاتر باشد، کیفیت و جزئیات بیشتری را شاهد خواهید بود. توجه کنید که بهتریندوربینهای مداربسته تحت شبکه، کیفیت تصویر 12 مگاپیکسل و آنالوگ، 8 مگاپیکسل را دارا هستند.
تفاوت در لنز انواع دوربین مدار بسته
لنز دوربینهای مداربسته جزو اجزای اصلی و کلیدی دوربینهای مدار بسته به حساب میآید. اما لازم است در رابطه با انواع لنزها نیز اطلاعاتی داشته باشید تا هنگام خرید دوربین مدار بسته با توضیحات فروشنده دچار سردرگمی نشوید.
- لنز وریفوکال موتورایز
لنز وریفوکال موتورایز بهترین نوع لنز به کار رفته دوربینهای مدار بسته است و با توجه به این موضوع قیمت بالاتری را نیز داراست. موردی که این لنز را از سایر لنزها متمایز کرده است، دارا بودن دو فاصله کانونی و قابلیت زوم خودکار، از راه دور است.
- لنز متغیر یا وریفوکال
لنز متغیر یا وریفوکال نوعی از لنز وریفوکال موتورایز است با این تفاوت که کمی از آن سادهتر و ارزان تر است. در واقع تغییر فاصله کانونی (بزرگنمایی و زوم) در این نوع دوربینهای مدار بسته به صورت دستی صورت میگیرد.
- لنز ثابت
دوربینهای مدار بسته با لنز ثابت همانطور که از نامشان پیداست، امکان زوم روی نقاط مختلف و بزرگ سازی تصویر را ندارند. در ادارات که اکثر افراد شناخته شده هستند و نیاز نیست برای تشخیص هویت آنها زوم صورت گیرد، برای کاهش هزینههای خرید دوربین مدار بسته، استفاده از دوربینهایی با این نوع لنز پیشنهاد میشود.
تفاوت جنس بدنه و شکل دوربینها
جنس به کار رفته در بدنه، شکل و نحوه نصب، اندازه و نحوه ساخت دوربینها با یکدیگر تفاوت دارند.
- برخی از دوربینها مانند دوربینهای گنبدی، Discreet CCTV و … از پلاستیک و برخی دیگر چون دوربینهای دوربینهای چند کانونی، گردان و … از فلز ساخته میشوند. بسته به محلی که تصمیم دارید، از دوربین مداربسته در آن استفاده کنید، باید جنس بدنه را انتخاب کنید.
- برخی از دوربینها مانند دوربینهای دام، به شکلی ساخته میشوند که مناسب نصب روی سقف هستند. اما دوربینهای دیگری همچون دوربینهای تصویر حرارتی، پلاک خوان و … را روی دیوار و دوربینهایی همچون دوربین Dark Fighter، گلولهای و .. را روی سه پایه میتوان نصب کرد.
- دوربینهای مدار بسته در سایزهای مختلفی تولید میشوند. برای مثال اگر تصمیم دارید مکانی را به صورت مخفیانه تحت نظر بگیرید، لازم است از نوع دوربینهای با سایز کوچک همچون دوربین پینهول یا مینیاتوری استفاده کنید. این نوع دوربینها به صورت مخفی در هر مکانی جایگذاری میشوند.
- برخی از دوربینها نیز همچون دوربین های مدار بسته PTZ قابلیت چرخش 360 درجه به راست و چپ و بالا و پایین را دارند.