پرینتر

کارتریج چیست، چگونه کار می کند، انواع آن چیست

کارتریج چیست

یادداشت ویراستار: این مطلب در آذر 1399 توسط کارشناسان پرینتر و ماشین‌های اداری آچارباز، بررسی و تایید شده است.

امروزه در بیشتر شرکت‌ها پرینتر، به یکی از ملزومات اصلی تبدیل شده است. چه دانشجو باشید، چه کارمند، برای پرینت اسناد خود به این وسیله نیاز خواهید داشت. حال سوال اینجا است، که شما چقدر در مورد پروسه پرینت اسناد می‌دانید؟ آیا ملزوماتی که، برای چاپ اسناد در این دستگاه به کار می‌رود را می‌شناسید؟ اگر جواب منفی است، در ادامه مقاله شما را با این ملزومات آشنا کرده و به معرفی انواع کارتریج می‌پردازیم.

کارتریج پرینتر چیست؟

اجازه دهید ابتدا با پاسخ پرسش، کارتریج پرینتر چیست، مقاله را شروع کنیم. کارتریج مخزنی است که، جوهر مورد نیاز پرینتر برای چاپ اسناد و مدارک، درون آن قرار می‌گیرد. از چه پرینتری استفاده می‌کنید؟ جوهر افشان یا لیزری؟ باید بدانید برحسب پرینتری که انتخاب می‌کنید، کارتریج شما نیز به دو دسته جوهری و تونر تقسیم می‌شود. همانطور که از نامشان پیدا است، کارتریج جوهری برای پرینترهای جوهرافشان، و کارتریج تونر برای پرینترهای لیزری به کار می‌رود.

فرق تونر با کارتریج چیست؟

اگر در زمینه لوازم اداری و پرینتر تازه کار هستید، ممکن است اطلاعات چندانی در مورد ملزومات مصرفی پرینتر نداشته باشید. بسیاری از افراد در چنین شرایطی، فرق تونر با کارتریج را نمی‌دانند و ممکن است در انتخاب مواد مصرفی برای پرینتر سردرگم شوند. در بخش قبلی به شما گفتیم که، کارتریج انبار و یا منبعی برای نگهداری جوهر و یا تونر است. این در حالی است که اغلب افراد به اشتباه کارتریج را عامل اصلی و ماده لازم برای چاپ اسناد می‌دانند و خبر از جوهر و یا تونر درون آن ندارند. در بخش‌های بعدی به توضیح بیشتر تونر یا کارتریج لیزری خواهیم پرداخت.

فرق تونر با کارتریج
بسیاری از افراد کارتریج را عامل اصلی، برای چاپ اسناد می‌دانند و خبر از جوهر درون آن ندارند

کارتریج لیزری چیست؟

اکنون باید به سوال کارتریج لیزری چیست پاسخ دهیم. کارتریج لیزری درواقع نوعی پودر ریز بوده که از پلی استر ساخته شده است. جنس پلاستیکی پلی استر، الکتریسته را در خود نگه داشته و هر چیزی که دارای بار منفی باشد را به خود جذب می‌کند.
کارتریج تونر نیز، مانند کارتریج جوهری از بخش‌ها و اجزا‌های مختلفی مانند چیپست و کارتریج ساخته شده است. اما بخشی به نام درام، باعث تفاوت اصلی کارتریج تونر با جوهری می‌شود. این قطعه که تنها در کارتریج لیزری پیدا می‌شود، وظیفه چاپ با کیفیت تصاویر را بر عهده دارد. جالب است بدانید که، درام خود به دو دسته جدا از کارتریج و متصل به کارتریج تقسیم می‌شوند. کارتریج‌های لیزری برای چاپ اسناد و ظاهر شدن نیاز به گرما و حرارت دارند، به همین دلیل است که هنگام خروج کاغذ از دستگاه، برگه گرمای زیادی دارد.

پیشنهاد مطالعه

کارتریج جوهری چیست؟

کارتریج جوهری چیست؟ این سوالی است که، هنگام آشنایی با انواع کارتریج به ذهن بسیاری خطور می‌کند. در قدم اول باید بدانید خود کارتریج‌های جوهری، به دو دسته دای و پیگمنت تقسیم می‌شوند، این تقسیم بندی به دلیل نوع جوهری بوده که درون آن‌ها به کار رفته است. کارتریج پیگمنت دارای رنگدانه و کارتریج دای نیز حاوی مایع رنگی است.
این دو کارتریج جوهری، از نظر قیمت و کیفیت تفاوت زیادی باهم دارند. نود و پنج درصد عنصر تشکیل دهنده کارتریج دای، آب است. همین موضوع باعث می‌شود، این کارتریج کیفیت پایین‌تری داشته و به همان نسبت از قیمت پایین‌تری نیز برخوردار باشد. اسناد و مدارکی که، با این کارتریج چاپ و پرینت می‌شوند در برابر اشعه فرابنفش و نورخورشید مقاومت چندانی ندارند. زیرا تنها لایه نازکی از آن‌ها، روی کاغد چاپ می‌شود، بنابراین بعد از مواجه با این دو عامل، به سرعت محو شده و از بین می‌روند.
اما جوهر پیگمنت، پودری فشرده شده داخل کارتریج است که در آنجا با آب مخلوط می‌شود. اسناد و مدارک چاپ شده با این جوهر، از حد معمول پر رنگ‌تر هستند و کیفیت بالایی دارند، همچنین جوهر پیگمنت با اکثر مدل پرینتر‌های مختلف سازگاری زیادی دارد. تمامی این عوامل موجب می‌شود جوهر پیگمنت، به نسبت قیمت بالایی که دارد فروش و طرفدار بیشتری از جوهر دای داشته باشد.
نکته‌ای که باید همواره از کارتریج‌های جوهری به یاد داشته باشید این است که، نباید آن‌ها را برای مدتی طولانی بدون استفاده نگه دارید. به عبارت دیگر، بعد از باز شدن پلمپ کارتریج، اگر در زمان کوتاهی از آن استفاده نکنید کارتریج خشک شده و بالا استفاده خواهد ماند. کارتریج‌های جوهری به سه رنگ آبی، قرمز و زرد تقسیم می‌شوند همچنین رنگ مشکی نیز همراه آن‌ها وجود دارد.
حال که با ماده درون کارتریج جوهری آشنا شده‌اید، باید اجزا و بخش‌های مختلف آن را بشناسید. یکی از اصلی‌ترین قطعات کارتریج جوهری، چیپست آن است. این قطعه عامل متصل و ارتباط دهنده پرینتر با کارتریج است و همچنین میزان باقی مانده جوهر درون کارتریج را به شما اعلام می‌کند. بعد از نصب درست کارتریج، سیستم دستورات چاپی را به پرینتر ارسال کرده و دستگاه برای چاپ رنگی باید ترکیب کیت رنگی و کارتریج مشکی را انجام دهد.

کارتریج جوهری چیست
چیپست عامل اتصال و ارتباط پرینتر با کارتریج است

تفاوت بین کارتریج لیزری و کارتریج جوهرافشان

حالا که به طور جداگانه در مورد هر کدام از کارتریج‌های پرینتر لیزری و جوهری صحبت کردیم، بهتر است کمی درباره تفاوت تفاوت بین کارتریج لیزری و کارتریج جوهرافشان بدانیم.
• یکی از تفاوت‌های اصلی بین این دو کارتریج، قابل شارژ بودن کارتریج لیزری است. البته کارتریج‌های جوهرافشان نیز قابلیت شارژ دارند، اما این پروسه ممکن است به پرینتر، آسیب‌های سخت افزاری وارد کند. به همین دلیل سرویسکاران شارژ کارتریج پرینتر جوهری را توصیه نمی‌کنند.
• یکی از نکاتی که اغلب خریداران پرینتر به آن بی توجهی می‌کنند، توجه به قیمت و هزینه ملزومات و مواد مصرفی است. قیمت پرینتر تنها نکته‌ای نیست که باید به آن توجه کنید، باید هزینه‌های مواد را نیز در نظر بگیرید. در بازار دستگاه‌های اداری پرینتر‌های جوهری هزینه خرید بسیار کمتری، از پرینتر‌های لیزری دارند. همین مسئله موجب می‌شود، اکثر کاربران پرینتر جوهری را انتخاب کنند. اما باید بدانید، به طور تقریبی هزینه خرید ملزومات و کارتریج اصل برای پرینتر جوهری در یکماه، چیزی در حدود یک سوم قیمت خرید پرینتر است.
• در تکمیل مورد بالا باید به این موضوع اشاره کنیم که، ظرفیت و طول عمر کارتریج جوهری بسیار کمتر از کارتریج تونر است. این یعنی کاربری با حجم کاری بالا، باید هر ماه برای خرید کارتریج، حدود یک سوم قیمت خرید پرینتر هزینه کند.

فرق کارتریج جوهری و لیزری چیست
کارتریج پرینتر‌های لیزری قابل شارژ بوده و آن‌ها قیمت خرید کمتری از کارتریج پرینتر جوهری دارند

کارتریج استارتر چیست؟

هنگامی که پرینتر جدیدی خریداری می‌کنید، لازم نیست برای تهیه کارتریج آن اقدام کنید. زیرا درون دستگاه، یک کارتریج به عنوان اشانتیون قرار داده شده است. این کارتریج که به آن استارتر می‌گویند، اورجینال بوده اما فقط در حدود 40 درصد از ظرفیت آن تکمیل شده است. بعد از اتمام کارتریج و شارژ دوباره آن، منبع تامین رنگ پرینتر به طور 100 درصدی شارژ می‌شود.

پیشنهاد مطالعه

کارتریج طرح چیست؟

با ماده مصرفی پرینتر‌های جوهری و لیزری آشنا شدید. حال نوبت آن است که درباره، انواع کارتریج اصل و طرح بدانید.
بعد از اتمام کارتریج پرینتر، دو راه در برابر شما قرار دارد، اول اینکه کارتریج خود را دوباره شارژ کنید. چراکه کارتریج اگر آسیب جدی ندیده باشد و کیفیت خود را حفظ کرده باشد می‌تواند دوباره و دوباره شارژ شود. بسته به نوع کارتریجی که برای خود انتخاب می‌کنید، تعداد دفعات شارژ کارتریج می‌تواند از 5 تا 30 مرتبه متغیر باشد. برا دریافت اطلاعات کامل در مورد شارژ کارتریج، مقاله شارژ کارتریج چیست را بررسی کنید.
سوالی که برای بسیاری از افراد، در هنگام شارژ کارتریج پیش می‌آید این است که، آیا بعد از انجام این پروسه کیفیت اسناد چاپی پایین می‌آید؟ پاسخ این پرسش بله است. بعد از شارژ کارتریج، کیفیت مواد مصرفی درون منبع، مانند کیفیت کارتریج اصل نخواهد بود.
بسیاری از افراد خرید کارتریج را، به شارژ کارتریج ترجیح می‌دهند. بنابراین اگر شما هم برای خرید کارتریج به مراکز فروش آن مراجعه کنید، فروشنده انواع مختلفی از کارتریج‌ها با قیمت‌های متفاوت را معرفی می‌کند. حالا سوال اینجاست که باید کدام یک را بخریم؟ کدام بهتر و مقرون به صرفه‌تر است؟ در ادامه به پرسش کارتریج طرح چیست، پاسخ خواهیم داد.
در قدم اول باید بدانید که کارتریج‌ها، در دو نوع اصل و طرح به بازار عرضه می‌شوند. در ابتدا می‌گوییم که کارتریج اصل توسط شرکت سازنده پرینتر ساخته می‌شود و کیفیت بالایی دارد، همین مسئله موجب می‌شود، بسیاری از افراد کارتریج‌های طرح را ترجیح دهند.
کارتریج طرح، شکلی مانند نمونه اصلی دارد. قیمت پایین و کیفیت قابل قبول این محصول، آن را بین استفاده کنندگان بسیار پرطرفدار کرده است. کارتریج طرح از نظر تعداد چاپ در دقیقه با کارتریج اصل برابری می‌کند. شاید در بسیاری از موارد کارتریج اصل و طرح با یکدیگر تفاوتی نداشته باشند، اما از نظر تعداد دفعات شارژ اختلاف زیادی دارند. کارتریج‌های اصل می‌توانند 15 الی 30 بار شارژ شوند، اما کارتریج‌های طرح تنها 12 بار قابلیت شارژ دارند.
اگر به دنبال کیفیت بالای چاپ تصاویر و متون هستید از کارتریج اصل استفاده کنید. اگر کارتریج را برای سازمان و یا مدارس می‌خواهید و میزان بالایی کار چاپی دارید، گزینه مناسب برای شما، کارتریج طرح است.

پیشنهاد مطالعه

کارتریج‌ها دارای درجات مختلفی هستند:

۱- کارتریج‌ های طرح درجه یک آسیبی به پرینتر نمی‌رسانند.
۲- کارتریج‌های درجه دو از کیفیت پایینی برخوردار هستند و عملکرد و تعداد چاپ را پایین می‌آورند.
۳- کارتریج درجه سه از قطعات کار کرده درست شده‌اند و عملکرد پرینتر را دچار مشکل می‌کنند.

انواع کارتریج
برای جلوگیری از آسیب به پرینتر از خرید کارتریج‌های تقلبی و ارزان قیمت بپرهیزید

نکات مهم در خرید کارتریج

یکی از مواردی که باعث افزایش عمر مفید پرینتر می‌شود، انتخاب و خرید مواد مصرفی مناسب برای آن است. برای بهترین انتخاب، باید چند نکات مهم در خرید کارتریج را بدانید.
ابتدا به یاد داشته باشید، که باید کارتریجی متناسب و سازگار با پرینتر خود انتخاب کنید. خرید کارتریج را از فروشگاه‌ها و مراکز معتبر انجام دهید، انتخاب کارتریج غیر استاندارد و نامناسب، به قطعات مختلف پرینتر گران قیمت شما آسیب خواهد زد و شما را متحمل هزینه‌های بسیار خواهد کرد. کارتریج خود را از برند‌ها و مارک‌های شناخته شده انتخاب کنید.

پیشنهاد مطالعه
خرید کارتریج
برای افزایش عمر پرینتر و استفاده طولانی مدت از آن، باید در خرید مواد مصرفی پرینتر دقت کنید

نحوه نگهداری کارتریج

• از قرار دادن کارتریج جوهری، در محیط گرم خودداری کنید، این امر باعث نشتی آن خواهد شد.
• کارتریج جوهری را درست و مناسب درون دستگاه قرار دهید، جایگذاری اشتباه باعث قطع ارتباط بین پرینتر و سیستم می‌شود.
• بهترین کاغذ را برای پرینتر انتخاب کنید، کاغذ نامناسب می‌تواند در بلند مدت روی کارتریج تاثیر منفی داشته باشد.
• همانطور که اشاره کردیم، کارتریج‌های تونر حالتی پودری دارند، همین عامل موجب می‌شود تونر در برخورد با آب به سرعت خراب شده و خشک شود. خرابی تونر می‌تواند در عملکرد پرینتر تاثیر گذاشته و قطعات آن را با مشکل روبرو کند.

5/5 - (10 امتیاز)

نوشته های مشابه

‫10 دیدگاه ها

  1. سلام دوتا پرینتر دارم یکی EPSON stylus SX130ویکیHP Deskjet3050Aهستش هردوتاشون مدتی کار نکرده الان یکی روشن نمیشه یکی روشن میشه کار نمیکنه میشه یکی از همکارانتون بیان چکشون کنند ممنون میشم

    1. باسلام
      ابوالفضل عزیز شما می‌توانید درخواست تعمیر پرینتر خود را در سایت آچارباز و یا با شماره ۰۲۱۵۴۵۹۱۶۱۶ثبت کنید تا همکاران ما مشکل را بررسی و حل کنند.

  2. من پرینتر اچ پی مدل ۱۰۲a دارم. کارتریجشو دادم شارژ کردن ولی از وقتی گرفتمش داخل پرینتر پودر میریزه. میشه پرینترو بیارم برای سرویس؟

    1. درود دوست عزیز
      علت نشت پودر درون پرینتر بعد از شارژ کارتریج به این دلیل است که پروسه شارژ کارتریج درست انجام نشده و متخصص دارای مهارت کافی در این زمینه نبوده است.
      برای سرویس و تعمیر پرینتر در محل کافیست درخواست خود را در وب اپ، اپلیکیشن و یا سایت آچارباز ثبت کنید. شما می‌توانید تلفنی نیز درخواست سرویس و تعمیر پرینتر در محل را ثبت کنید.

  3. سلام مدتیه کنار و حاشیه های برگه یه خط میوفته که تو فایلم اصلا همچین خطی نیست. دوستم گفت کارتریجت مشکل داره. میشه راهنماییم کنید؟

    1. سلام

      بله درسته ایراد از کارتریج است. به احتمال زیاد درام کارتریج دچار خرابی و خط و خش شده است که باید تعویض شود. شما میتوانید در صورت تمایل درخواست تعویض درام کارتریج در محل خود را در سامانه آچارباز ثبت کنید/

    2. سلام بله ممکن است ایراد از کارتریج باشد، لطفا برای پاسخ شفاف، نوع پرینتر خود اینکه لیزری است یا جوهری را هم مشخص کنید.

  4. سلام— من بعد از اینکه کارتریجمو شارژ کردم یه پیغام اومده نوشته supply یعنی چی؟

    1. سلام

      چیپست روی کارتریج ایراد پیدا کرده و باید تعویض شود تا پیغام دیگر قابل مشاهده نباشد. شما می توانید درخواست تعمیر کارتریج خود را در سامانه آچارباز ثبت کنید. همچنین می توانید با شماره 02154591616 در تماس باشید و به صورت تلفنی ثبت درخواست کنید.

    2. سلام ممکن است ایراد از چیپست کارتریج باشد، بهتر است برای جلوگیری از آسیب به پرینتر و کارتریج این مشکل را با یک متخصص در میان بگذارید. درخواست تعمیر کارتریج پرینتر را در سامانه آچارباز ثبت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا