ساندبار و اسپیکر

7 علت نویز داشتن اسپیکر خانگی + راه حل رفع آنها

نویز اسپیکر خانگی

اسپیکرهای خانگی اغلب برای پخش موسیقی یا تقویت صدای تلویزیون هر روز استفاده می‌شوند. حتی برخی افراد برای پخش پادکست یا کتاب صوتی هم از آنها استفاده می‌کنند. اما اگر اسپیکر صدای باکیفیتی تولید نکند یا نویز داشته باشد تجربه ناخوشایندی را برای شما رقم می‌زند. پس اگر اسپیکر خانگی شما هم نویز دارد در ادامه این مقاله آچارباز با ما همراه باشید تا به دنیای این وسیله کاربردی سفر کنیم و 7 علت نویز اسپیکر خانگی را بیان کنیم. سپس راهکارهایی که برای رفع این مشکلات می‌توانید اجرا کنید را آموزش می‌دهیم تا خودتان ایراد دستگاه را برطرف کنید.

نویز صوتی در اسپیکر چیست؟

یکی از مهم‌ترین و رایج‌ترین مشکلات اسپیکر، وجود نویز، ویز ویز یا خِش خِش حین پخش صدا است. این مشکل می‌تواند تجربه شنوایی شما را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. به طورکلی نویزهای صوتی به دو دسته تقسیم می‌شوند:

نویز صوتی ثابت:

نویز ثابت به صداهای همیشگی و یکنواختی گفته می‌شود که ناشی از خرابی قطعات داخلی اسپیکر هستند.

نویز صوتی تداخلی:

نویز تداخلی به صداهایی گفته می‌شود که از منابع خارجی، وارد اسپیکر شده و با فرکانس‌ها و سیگنال‌های دیگر تداخل پیدا می‌کنند. این منابع خارجی شامل سیگنال‌های رادیویی، سیگنال‌های تلفن همراه، سایر امواج الکترومغناطیسی و حتی سیگنال‌های صداهای خارجی هستند.

معرفی دلایل نویز اسپیکر خانگی

نویزهای صوتی در اسپیکر خانگی، ممکن است ناشی از عوامل داخلی یا خارجی باشند که در ادامه آنها را معرفی و راهکار حل هرکدام را بیان می‌کنیم.

  • کیفیت پایین قطعات سازنده
  • ایراد داشتن کابل
  • صدای بیش از حد زیاد
  • ایراد داشتن آمپلی فایر
  • عوامل محیطی
  • تداخل الکترومغناطیسی
  • خرابی قطعات داخلی

1- کیفیت پایین قطعات سازنده

اولین علت نویز اسپیکر خانگی، استفاده از قطعات بی‌کیفیت، تقلبی یا قطعاتی است که استاندارد و کیفیت لازم را ندارند. این قطعات مهم عبارتند: آمپلی‌فایرها، ووفرها و سیم‌های اتصال. این مورد بیشتر در برندهای جدید و ارزان قیمت دیده می‌شود.

2- ایراد داشتن کابل

چنانچه کابل‌ها و اتصالات اسپیکر ضعیف و بی‌کیفیت باشند بعد از مدتی در مجاورت برق، صدای نویز تولید می‌کنند. پس در صورتی‌که برای اتصال اسپیکر به وسایل از کابل استفاده می‌کنید؛ سعی کنید باکیفیت‌ترین سیم بازار را تهیه کنید تا چندین سال بدون مشکل و نویز کار کند. برای اینکه مطمئن شوید علت نویز اسپیکر خانگی کابل‌ها هستند یا خیر باید اقدامات زیر را انجام دهید:

  • کانکتورها را بررسی کنید که به‌درستی وصل شده باشند.
  • اگر پیچ‌های کانکتورها شل شده آنها را با پیچ‌گوشتی مناسب، سفت کنید.
  • سیم‌های فرسوده یا پاره را با نمونه مشابه تعویض کنید.
  • از کابل‌های عایق‌دار استفاده کنید که تداخلات محیطی را هم به حداقل برسانند.
نویز داشتن اسپیکر سیمی خانگی
یکی از رایج‌ترین دلایل نویز داشتن اسپیکر سیمی خانگی، فرسوده بودن سیم انتقال صدا است.

3- صدای بیش از حد زیاد:

گاهی اسپیکر ایرادی ندارد و علت نویز آن پخش صدای خیلی بلند است. وقتی صدا خیلی زیاد است، دیافراگم بلندگو فراتر از دامنه حرکتی خود به لرزه درمی‌آید و این حرکت بیش از حد می‌تواند باعث ایجاد خش خش و نویز در اسپیکر شود. برای حل این مشکل باید بلندی صدا را کم کنید یا اسپیکر جدید که توانایی پخش صدای بلند را دارد، بخرید.

پیشنهاد مطالعه

4- ایراد داشتن آمپلی فایر

چهارمین علت نویز اسپیکر خانگی، ایراد داشتن آمپلی فایر است. باتوجه به اینکه آمپلی فایرها خودشان نویز تولید می‌کنند در صورتی‌که ایرادی داشته باشند این نویز افزایش یافته و تجربه ناخوشایندی را برای شما رقم می‌زند. برای اطمینان از سلامت آمپلی فایر می‌توانید صدای گیرنده را از دستگاه قطع کرده و ولوم خود آمپلی فایر را بالا ببرید. اگر صدای نویز در این حالت بیشتر شد یعنی مشکل از آمپلی فایر است. برای حل مشکلات آمپلی فایر می‌توانید مراحل زیر را طی کنید:

  • ابتدا مطمئن شوید آمپلی فایر بدرستی به زمین متصل شده‌است؛ یعنی سیم ارت درست نصب شده و شل نیست.
  • سپس تنظیمات آمپلی فایر را بررسی و در صورت نیاز آنها را اصلاح کنید. اگر نمی‌دانید آن را چگونه تنظیم کنید بهتر است طبق دستورالعمل ثبت شده در دفترچه راهنما آن را ریست کنید.

5- عوامل محیطی

عوامل محیطی مانند گرد و غبار، رطوبت، دما و فشار هوا نیز منجر به ایجاد نویز در اسپیکر خانگی می‌شوند. برای مثال، گرد و غبار می‌تواند به سطح قطعات چسبیده و نویز ایجاد کند و رطوبت می‌تواند باعث خوردگی اتصالات و ایجاد نویز شود. پس به صورت دوره‌ای سعی کنید اسپیکرها را تمیز کنید و آنها را در محلی قرار دهید که کمتر در معرض رطوبت قرار بگیرند.

نویز داشتن اسپیکر بلوتوثی خانگی
برای اینکه اسپیکر بلوتوثی شما کمتر نویز داشته باشد بهتر است آن را در کمترین فاصله نسبت به دستگاه فرستنده قرار دهید.

6– تداخل الکترومغناطیسی:

تداخل الکترومغناطیسی از منابع خارجی مانند رادیوها، تلویزیون‌ها، گوشی‌های موبایل و سیستم‌های الکترونیکی دیگر می‌تواند علت نویز اسپیکر خانگی باشد. این مشکل به صورت جذب سیگنال صوتی یا تداخل با سیگنال صوتی‌های دیگر ظاهر می‌شود. برای حل این مشکل می‌توانید راهکارهای زیر را انجام دهید:

  • فاصله اسپیکر تا وسایلی که امواج الکترومغناطیسی تولید می‌کنند مثل رادیو، تلویزیون، موبایل و … را حفظ کنید.
  • اسپیکر را از میدان‌‌های مغناطیسی قوی مثل آهنربا و ترانسفورماتورهای بزرگ دور نگه دارید.
  • اسپیکر را در نزدیک سطوح بازتابنده که پژواک و طنین ایجاد می‌کنند، دور کنید.

7- خرابی قطعات داخلی

هفتمین علت نویز اسپیکر خانگی، خرابی قطعات و اجزا داخلی اسپیکر است. گاهی به‌دلیل خرابی این قطعات اسپیکر نویز پیدا می‌کند. در اینصورت باید برای رفع ایراد اسپیکر باید از یک تکنسین کمک بگیرید تا قطعه معیوب را شناسایی و تعمیر کند.

اگر قطعات داخلی اسپیکر ایراد داشته باشد، صدای اسپیکر با نویز و خش خش پخش می‌شود.

اهمیت پیدا کردن علت نویز اسپیکر خانگی

وجود نویز یا خِش خِش در صدای اسپیکر می‌تواند تاثیرات منفی زیادی بر تجربه شنوایی کاربران داشته باشد.

  • اولین تاثیر، کاهش کیفیت صداست. نویز می‌تواند صدا را مبهم و نامطلوب جلوه دهد و موجب اشکال در فهم صدا شود.
  • نویز علاوه بر کاهش کیفیت صدا، می‌تواند تمرکز کاربر را به خود جلب کند. وقتی که کاربر در هنگام گوش‌دادن به صدا، نویز قابل توجهی احساس کند، ممکن است توجهش از محتوا به نویز پرت شود و لذتی از محتوا و صدای اصلی نبرد.
  • در برخی موارد، نویز باعث ایجاد استرس و اضطراب در کاربران می‌شود.

آنچه درباره نویز اسپیکر خانگی آموختیم

در این مطلب سعی کردیم به سوال «چرا اسپیکر نویز دارد؟» پاسخ دهیم و راهکارها و نحوه عیب‌یابی هرکدام را بیان کنیم. حالا می‌دانید که چگونه از صدای ویز ویز اسپیکر خود می‌توانید جلوگیری کنید. با نگهداری مناسب و استفاده بهینه از اسپیکر خانگی، می‌توانید از شنیدن پادکست یا موسیقی دلخواه خود بدون نگرانی از صدای نویز، لذت ببرید.

لطفا به این مطلب امتیاز دهید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا