8 علت نچرخیدن همزن برقی + ترفندهای رفع مشکل
هیچ چیز ناامیدکنندهتر از این نیست که در وسط تهیه کیک، شیرینی یا سس دلخواهتان با همزن برقی باشید و حین کار، دستگاه از کار بیافتد و شما را با کاسهای پر از مواد مخلوط نشده رها کند. در این زمان هرچقدر تلاش میکنید و دکمههای دستگاه را میزنید همزن چرخیده نمیشود. اما علت نچرخیدن همزن برقی چیست؟
اگر همزن برقی شما هم با این مشکل دستوپنجه نرم میکند ادامه این مقاله آچارباز را از دست ندهید؛ زیرا قصد داریم در ادامه با 8 دلیل نچرخیدن همزن برقی و روشهای برطرف کردن و نحوه جلوگیری از بروز این مشکل آشنا شویم. چنانچه با وجود راهنماییهایی انجام شده در این مقاله نتوانستید مشکل را برطرف کنید باید از یک تعمیرکار برای رفع مشکل کمک بگیرید.
فهرست محتوا
8 دلیل اصلی نچرخیدن همزن برقی
دلایلی مانند ایراد در آداپتور و منبع تغذیه، خراب بودن دکمه خاموش و روشن، معیوب بودن موتور، فرسودگی قطعات، حرارت بیش از حد و سایر معایب الکترونیکی میتوانند عامل نچرخیدن همزن برقی باشد. هر کدام از این دلایل نشانههای مختص به خود را دارند که در ادامه شرح میدهیم.
1- خرابی اتصالات و منبع تغذیه
اولین و سادهترین دلیل نچرخیدن همزن برقی، خرابی سیمها، اتصالات و منبع تغذیه است. منبع تغذیه همان پریز برق است. ابتدا باید از سالم بودن پریز برق مطمئن شوید سپس سراغ عیبیابی همزن بروید. برای بررسی سلامت پریز باید از یک فازمتر استفاده کنید یا دوشاخه همزن را به یک پریز سالم دیگر بزنید. چنانچه منبع تغذیه ایرادی نداشته باشد باید برای عیبیابی و رفع مشکل موارد بعدی را بررسی کنید.
اغلب منبع تغذیه به دلایل زیر ممکن است با مشکل مواجه شوند:
- سوختن فیوز
- قطعی سیمها
- خرابی سوئیچ
- خرابی ترانسفورماتور
2- خرابی سیم همزن برقی
دومین علت نچرخیدن همزن برقی، خراب شدن سیم دستگاه است. چنانچه هرکدام از سیمهای داخلی یا بیرونی دستگاه آسیب دیده یا فرسوده شود، میتواند باعث از کار افتادن دستگاه شود. برای حل این مشکل باید تک تک سیمهای همزن را بررسی کنید تا از سلامت آنها مطمئن شوید. برخی از سیمها قابلیت تعویض دارند؛ در اینصورت با تعویض آنها مشکل برطرف میشود. اما اگر تعویض سیمها امکان پذیر نبوده یا مقرون بهصرفه نباشد باید برای خرید دستگاه جدید اقدام کنید.
برخی از نشانههای خراب شدن موتور همزن عبارتند از صدا دادن و نچرخیدن دستگاه و بلند بوی سوختگی بعد از روشن شدن همزن
3- ایراد در دکمه خاموش و روشن دستگاه
دکمه روشن و خاموش یا همان پاور، وظیفه قطع و وصل جریان برق به موتور همزن را بر عهده دارد. چنانچه این قطعه با مشکل مواجه شود، جریان برق به موتور نشده و همزن نمیچرخد. دکمه پاور اغلب به سه دلیل کار نمیکند که عبارتند از:
- شکستن دکمه پاور
- خرابی فیوز داخل دکمه
- مشکلات مربوط به سیمهای داخلی
راه حل
تعمیر یا تعویض دکمه پاور بسیار ساده است. ابتدا باید پیچهای دستگاه را باز و در صورت نیاز سوئیچ را تمیز کنید. چنانچه مشکل از اتصالات بود، کابلها و اتصالات را مجدد بهدرستی وصل کنید. اگر کلید خراب باشد، باید آن را به روش زیر تعویض کنید.
- پیچ ها را باز کنید.
- کلید روشن و خاموش را پیدا و آن را از اتصالات و کابلها جدا کنید.
- در صورت نیاز به تعویض، اتصالات را به سوییچ خریداری شده جدید که سازگار با دستگاه شماست و مشابه قطعه قبلی است، وصل کنید.
- در مرحله آخر باید پیچ ها را دوباره ببندید تا دستگاه مانند روز اول خود شود.
4- خراب شدن موتور همزن
اگر منبع تغذیه و کلید پاور سالم بود، بررسی کنید موتور همزن برقی شما مشکل پیدا نکرده باشد. چهار دلیل کلی خراب شدن موتور همزن برقی عبارتند از:
- خراب شدن بلبرینگها
- سوختن سیم پیچی موتور
- قفل شدن موتور
- خراب شدن خازن موتور
از بین موارد بالا، بلبرینگ جزء مهمترین و رایجترین دلایل برای نچرخیدن همزن برقی است. این مشکل اغلب بدلیل نفوذ آب و نمک به داخل همزن و رسیدن به یاتاقان و بلبرینگها بوجود میآید. برای بررسی این مشکل باید اقدامات زیر را انجام دهید.
- چند مرتبه تیغههای دستگاه را در جت خلاف عقربههای ساعت بچرخانید.
- سپس چند قطره روغن نارگیل یا خردل روی مکانیسم اتصالات بزنید و دستگاه را برعکس بگذارید.
- دوباره چند مرتبه تیغهها بصورت دستی بچرخانید و دستگاه را کنار بگذارید.
- حالا دوباره دستگاه را به برق زده و تست کنید.
- اگر مشکل با این راهکارها برطرف نشود باید درب دستگاه را از هم باز کرده و قسمتهای مربوط به آرمیچر، سیمپیچی، اتصالات و … را زیر نظر بگیرید. از آنجایی که بررسی این موارد نیاز به ابزار و تخصص دارد، پیشنهاد میکنیم برای رفع مشکل از یک تعمیرکار کمک بگیرید.
5- فرسودگی قطعات
چهارمین علت نچرخیدن همزن برقی، فرسودگی قطعات داخلی دستگاه است. این قطعات به طور مداوم در حال کار و سایش هستند تا تیغه همزن را به چرخش درآورند؛ در نتیجه پس از مدتی مستهلک میشوند. باید این قطعات از فولاد ضد زنگ یا برنج ساخته شده باشند؛ اما در صورتیکه برای کم شدن هزینهها از مواد اولیه بیکیفیت ساخته شده باشند یا به دلایل زیر ممکن است زودتر از موعد فرسوده شوند:
- هم زدن مواد غذایی سخت
- زیاد بودن رطوبت آب و هوای
- نفوذ آب و مایعات به داخل دستگاه
- روشن گذاشتن دستگاه برای مدت طولانی
- استفاده بیش از حد از دستگاه
راه حل
اگر قطعات سایشی با مشکل مواجه شوند، قادر به چرخاندن تیغههای همزن نیستند. برای رفع این مشکل باید از یک تعمیرکار کمک بگیرید تا قطعات آسیب دیده را تعویض کند.
6- تولید حرارت بیش از حد توسط همزن
قطعات الکتریکی همزن در اثر چرخش حرارت تولید میکنند و چنانچه این حرارت تولید شده بیش از حد تحمل دستگاه باشد، موتور از کار خواهد افتاد و همزن نمیچرخد. از مهمترین دلایلی که منجر به تولید حرارت در همزن میشوند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- همزدن مواد غذایی سخت
- استفاده از همزن در محیط گرم
- معیوب بودن قطعات داخلی
- استفاده بیش از حد از همزن
راه حل
- اگر همزن در اثر استفاده بیش از حد از کار افتاده است، توصیه میشود آن را خاموش کنید و چند دقیقه اجازه دهید تا دستگاه به طور کامل خنک شود.
- هرگز از همزن در محیطهای گرم استفاده نکنید.
- از هم زدن مواد غذایی سخت اجتناب کنید.
- چنانچه هیچ یک از این عوامل موجب تولید حرارت بیش از حد دستگاه نیست، ممکن است کوپلر موتور ایراد داشته باشد؛ در اینصورت باید از یک تعمیرکار برای رفع مشکل کمک بگیرید.
7- ایراد داشتن سوئیچ همزن
هفتمین علت نچرخیدن همزن برقی، خرابی سوئیچ یا تنظیم کننده سرعت دستگاه است. این قطعه مهمه که به شما اجازه میدهد تا سرعت چرخش همزن را تنظیم کنید. اگر این قطعه خراب شود، همزن دیگر کار نمیکند. این مشکل میتواند به دو دلیل خرابی دسته یا خود سوئیچ بوجود آید.
راه حل: برای عیبیابی و رفع این مشکل باید اقدامات زیر را انجام دهید:
- ابتدا مطمئن شوید که دسته سوئیچ در جای خود محکم است و لیز نمیخورد.
- اگر دسته سوئیچ فرسوده یا ترک خورده، آن را تعویض کنید.
- سپس سوئیچ را با یک مولتی متر یا با وصل کردن مستقیم برق به پایانههای موتور بررسی کنید.
- اگر سوئیچ خراب بود، باید آن را تعمیر یا تعویض کنید.
8- خراب شدن برد همزن
آخرین علت نچرخیدن همزن برقی، خرابی برد همزن است. مشکلات برد همزن ممکن است در اثر ضربه، نوسانات برق و استفاده بیش از حد بوجود آید. در صورتیکه هیچ کدام از عوامل فوق علت نچرخیدن همزن نبودند، ممکن است مشکل از برد دستگاه باشد. با توجه به اینکه برد قطعهای حساس است و میتواند بهسرعت آسیب ببیند پیشنهاد میکنیم برای بررسی و تعمیر آن از یک تکنسین ماهر کمک بگیرید.
ترفندهای پیشگیری از مشکل نچرخیدن همزن برقی
- از همزن برقی مطابق با استانداردهای ثبت شده در دفترچه راهنما استفاده کنید.
- اگر حجم مواد زیاد است، دستگاه را برای مدت طولانی روشن نگذارید؛ هر 5-10 دقیقه یکبار چند دقیقه به آن استراحت دهید تا قطعات داخلی خنک شود.
- همزن برقی را در محلی خشک و خنک نگهداری و استفاده کنید.
- از نفوذ آب و سایر مایعات به داخل دستگاه جلوگیری کنید و قطعات پلاستیکی را با آب نشویید.
- بعد از هربار استفاده روی بدنه و تیغهها را بخوبی تمیز کنید.
هرآنچه درباره نچرخیدن همزن برقی آموختیم
در این مقاله به 8 علت نچرخیدن همزن برقی که یکی از مشکلات همزن برقی است، آشنا شدیم. همچنین نحوه بررسی و تعمیر هر دلیل را به شما بیان کردیم. در نهایت برخی از راهکارها برای جلوگیری از بروز این مشکل را به شما آموزش دادیم. با دانستن این نکات و عملی کردن آنها میتوانید عمر دستگاه خود را چند سال افزایش دهید.